Els nombre de residents a Catalunya que van viatjar fora del Principat durant el tercer trimestre es va situar en 9.143.853 persones, cosa que suposa l'1,91% menys que en el mateix període de l'any passat, segons dades de l'Enquesta de Turisme de Residents que publica l'Institut d'Estadística espanyol. Els residents catalans van absorbir el 15% dels prop de 61 milions de viatges que van fer els espanyols fores dels seus respectius territoris. En aquest període entre juliol i setembre, els residents a Catalunya es van situar en el tercer lloc del rànquing de viatgers per comunitats autònoma per rere de Madrid, que va ser la comunitat més viatgera amb 12,7 milions de desplaçaments fora de la demarcació, el 20,9% del total de viatges realitzats a l'Estat en el període, i d'Andalusia amb prop de 10 milions de viatges, el 15% del total.

En el període d'aquest estiu els residents a l'estat espanyol van protagonitzar un total de prop de 61 milions de desplaçaments fora dels seus respectius territoris, un 4,6% més que en el mateix període de l'any passat. D'aquests desplaçaments, el 91% tenien com a destí diferents territoris de l'Estat amb un increment del 5% en taxa interanual. Desplaçaments a l'estranger només van suposar el 9% del total, amb un lleuger creixement del 0,4%.

L'estadística de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) indica que el 57% dels viatges que es van realitzar a l'estiu estaven motivats per l'oci i vacances, el 8,3% més que l'any passat, mentre que el 32% van ser per visitar a familiars o amics, amb una caiguda del 2,6% en relació amb l'estiu de l'any passat.

El nombre de pernoctacions que van contractar a l'estiu els residents catalans fora del territori català es va situar en 59.457.080 nits, amb un descens del 0,48% en relació amb el mateix període de l'any passat.