La quarta edició del Girocamping creix més d'un 20% en superfície i potencia les activitat amb el repte d'aconseguir que el sector guanyi terreny a hotels i apartaments a l'hora d'atraure turistes. "En països com França, Holanda o Alemanya el 25% dels qui hi passen les vacances escullen un càmping per allotjar-se; a Catalunya, no arribem al 5%", recorda el president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra. Aquest any, el saló Girocamping ocuparà fins a 7.800 metres quadrats i ja compta amb 136 expositors. D'aquests, en destaca l'increment d'estands vinguts de França (que han crescut més d'un 50%). La fira, que guanya un dia, se celebrarà del 3 al 6 de març.

Girona es tornarà a convertir en el gran aparador del món del càmping el primer cap de setmana de març. El Girocamping, que aquest 2016 arriba a la quarta edició, ho fa consolidant-se com "el saló de referència del sector a Catalunya i, fins i tot, de l'estat espanyol", destaca Gotanegra.

Any rere any, el certamen ha anat creixent, bé sigui en expositors o activitats. Aquest 2016, a més, ho fa en superfície. El saló guanya 1.500 metres quadrats (un 20% més) i passarà a tenir-ne fins a 7.800, que se subdivideixen entre els espais del Palau de Fires i dues carpes exteriors (on hi haurà autocaravanes, caravanes i accessoris de càmping).

De moment, ja hi ha 136 expositors confirmats. I entre ells, destaca l'increment d'empreses franceses que participaran al certamen. Aquest 2016 n'hi haurà, en total, una desena (la qual cosa suposa un augment del 50% respecte la tercera edició).

Seguint la línia de l'any passat, el Girocamping recrearà una ciutat de vacances a l'interior del palau de Fires perquè, al costat de l'oferta, el visitant també pugui viure l'ambient d'un càmping. El saló s'obre al públic en general (sobretot, famílies) però també té un apartat específic per a professionals. Aquí, per exemple, s'hi portaran a terme dos networkings i un workshop per posar en contacte empresaris, proveïdors i estudiants de la UdG (que poden ser possibles perfils a l'hora de cobrir vacants de feina).

La primera nit, la del 3 de març, durant el sopar de gala que obrirà el certamen es lliurarà també el tercer premi Jaume Genover i Roig. El guardó reconeix la trajectòria d'aquells empresaris que s'han dedicat a impulsar el sector del càmping gironí.

"Creuar la frontera"

De nou, al Girocamping s'hi podran veure les darreres novetats i l'oferta del sector. Al costat dels estands, el saló també oferirà activitats paral·leles (com ara desfilades de mascotes, tallers de globoflèxia, pallassos, circuit de ponis, castells inflables i minidisco). Tot plegat, concreta Gotanegra, amb l'objectiu de mostrar que els càmpings són "els grans clubs de vacances del país" i aconseguir guanyar terreny als altres tipus d'allotjament a l'hora d'atraure turisme.

"El gran repte és fer que les famílies creuin la frontera d'un càmping, perquè un cop hi han entrat, solen escollir-los per anar-hi a passar les vacances", explica el president de l'associació. De fet, Gotanegra explica que, a l'hora d'impulsar els campistes, el sector s'emmiralla en la realitat que es viu en països com Holanda, Alemanya o França. "Allà, el 25% dels qui hi passen les vacances per allotjar-se escullen un càmping; aquí, no s'arriba al 5%", ha dit.

Organitzat per l'associació gironina, el Girocamping compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona, el Patronat de Turisme i l'Agència Catalana de Turisme. Durant la presentació, l'alcalde de la ciutat, Albert Ballesta, ha destacat que certàmens com aquest contribueixen a reforçar "la capitalitat de les comarques gironines amb el turisme de càmping".

El president de la Diputació, Pere Vila, ha subratllat el "salt qualitatiu" que ha fet el sector al llarg dels darrers anys. I per últim, el director de Màrqueting de l'Agència Catalana de Turisme, Jordi Secall, ha destacat que els càmpings s'han sabut "adaptar a les noves formes de demanda" i, en la mateixa línia que Gotanegra, ha admès que ara el repte passa per saber atraure el turisme català, espanyol i de proximitat perquè els escullin com a lloc de vacances.

El càmping escola a Girona es gesta

Durant la presentació del certamen, Miquel Gotanegra també ha volgut fer esment que l'associació continua volent impulsar un càmping escola a la ciutat de Girona. "Cada cosa al seu temps, però aquest és un projecte que no ha quedat arraconat en absolut", ha dit el president.

I com a prova, Gotanegra ha dit que mantenen converses amb l'Ajuntament per fer-lo realitat. "Ara bé, no és fàcil tot i que hi anem fent passos; calculo que en menys d'un any podrem presentar el projecte", ha dit el president de l'Associació de Càmpings. Gotanegra també ha explicat que, tot i que avui dia no tinguin "seu física" -en referència al càmping escola- sí que des de l'entitat es fa una assignatura d'allotjaments extrahotelers a la UdG i que també col·laboren amb unes jornades del sector que es fan a la UB.