Bankia ha anunciat aquest dimecres al matí que retornarà el 100% de l'import de les accions als inversors minoritaris que van comprar títols en la sortida a borsa de l'entitat el juliol del 2011 i que, a més, abonarà els interessos compensatoris pel temps transcorregut. Segons ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, Bankia reclamarà a canvi la devolució de les accions a l'entitat, i si l'inversor ja les hagués venut, se li abonarà la diferència entre el que va invertir i el que en va obtenir. En aquests casos, se li abonaria uns interessos compensatoris de l'1% anual pel temps transcorregut fins a la restitució de la inversió. Així mateix, Bankia s'ha compromès que procés de devolució de l'import de les accions es dugui a terme de forma "àgil, ràpida, senzilla, gratuïta i amb total seguretat".

Amb aquesta decisió, l'entitat vol estalviar despeses i temps en les reclamacions judicials i extrajudicials després de la jurisprudència establerta pel Tribunal Suprem quan va rebutjar dos recursos presentats per Bankia i durà a terme aquest procés independentment del procediment que se segueix a l'Audiència Nacional.

Per demanar la devolució dels diners, els accionistes afectats per la sortida de l'entitat a borsa el 2011, hauran de presentar una sol·licitud disponible a la web del banc i a les pròpies sucursals. Si les accions es van adquirir o vendre a través d'una altra entitat, caldrà presentar també l'extracte del compte de valors en què es detallin els moviments amb accions de Bankia, segons explica l'entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri.

El conseller delegat de Bankia, José Sevilla, ha assegurat que aquest procés és "positiu" perquè els inversors podran recuperar els diners en uns quinze dies des que ho sol·licitin i suposarà un estalvi de diners en els casos que ja han arribat a la justícia. A més, considera que "es protegeix el patrimoni actual de Bankia, els diners dels contribuents, en reduir la factura en abonar els interessos per reduir-se els terminis i costes per una solució ràpida i extrajudicial".

D'altra banda, a aquest procés s'hi poden afegir els inversors del tram minorista que tinguin un procés judicial en marxa contra l'entitat per reclamar la devolució dels diners. Bankia exigirà a canvi que l'accionista signi un document en què es compromet a renunciar a continuar amb el procediment als jutjats. Els petits inversors tindran tres mesos per adherir-se a aquest procés a partir d'aquest dimecres. En cas que no els interessi, podran continuar amb el procés judicial "amb les majors despeses i dilacions que això implica", adverteix Bankia en un comunicat.

En la sortida a borsa el juliol del 2011, Bankia va obtenir fons a través del tram minorista per import de 1.855 milions d'euros. D'aquesta quantitat, 255 milions es van vendre abans del març del 2012, de forma que els accionistes van tenir pèrdues mínimes o inclús van guanyar diners, segons sosté l'entitat. L'entitat considera que la provisió prevista de 1.840 milions d'euros és suficient per cobrir la devolució de tots els diners més els interessos als accionistes minoritaris i les despeses generades dels procediments judicials ja oberts.