El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha xifrat aquest dimecres en 3.000 milions d´euros les pèrdues que provocarien els retards per la imposició de controls a les fronteres interiors de la Unió Europea. En una intervenció al Parlament Europeu a Estrasburg, Juncker ha dit que "no-Schengen té un gran cost". El president de la Comissió Europea ha recordat que hi ha 1,7 milions de treballadors que creuen cada dia una frontera per anar a la feina, i que cada any es fan 57 milions de viatges de transport de mercaderies. "Un darrere l´altre tanquem les fronteres i un cop estiguin totes tancades ens adonarem que el cost econòmic és enorme", ha dit Juncker.

La crisi dels refugiats ha posat sota pressió el sistema de lliure circulació de persones, Schengen. Alguns països han reintroduït controls fronterers i Juncker ha dit que, per exemple, la mesura provoca pèrdues de 300 milions d´euros en el pont que comunica Suècia i Dinamarca. França també ha interposat controls, arran dels atemptats terroristes de París, que han provocat llargues cues, per exemple, al pas del Pertús. La Comissió calcula que cada hora de retard d´un camió a la frontera costa 55 euros.

"Si tanquem les fronteres, si el mercat interior comença a patir, arribarà un dia en què ens preguntarem si realment necessitem una moneda única si ja no hi ha mercat únic ni lliure circulació de treballadors", ha advertit Juncker.

"Si volem salvar i mantenir Schengen és absolutament urgent tenir un sistema de controls de fronters exteriors", ha afegit el president de la Comissió.