07 de octubre de 2015
07.10.2015
Té cinc mesos per resoldre

El TC paralitza el Codi de Consum i la Llei de Comerç catalana

El govern CENTRAL va recórrer per la prohibició dels comerços fora de la trama urbana, vulnerat allò disposat per la llei estatal

07.10.2015 | 20:09

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els recursos d'inconstitucionalitat promoguts pel Govern central contra el Codi de Consum de Catalunya i contra el decret llei que va reformar la llei catalana de Comerç per regular els establiments comercials.

Les dues normes queden suspeses de forma provisional fins que el Tribunal Constitucional resolgui sobre el fons de l'assumpte en un termini no superior a cinc mesos.

El Codi de Consum va ser aprovat pel Parlament de Catalunya al desembre del 2014 per incloure mesures contra "la pobresa energètica" i de protecció de les persones que han contractat crèdits i préstecs hipotecaris.

L'esmentat Codi va ser impulsat per suplir un decret que prèviament havia estat suspès pel Constitucional i incloïa garanties addicionals per als ciutadans que contracten crèdits o préstecs hipotecaris, a fi d'evitar clàusules abusives.

Quant a la llei del Comerç, el Govern central la va impugnar en entendre que entra en conflicte amb la normativa europea en prohibir l'establiment d'equipaments comercials fora de zones urbanes.

Segons el parer de l'Executiu, la norma catalana impedeix que existeixin establiments comercials fora de la trama urbana consolidada, vulnerant allò disposat, amb caràcter bàsic, a la Llei d'Ordenació del Comerç Minorista i a la Llei de Lliure Accés a les Activitats de Serveis i el seu Exercici, prohibició que a més és contrària al dret comunitari.

En el seu plantejament, el Govern central va recordar que ja ha defensat l'aplicació d'aquests principis davant lleis de comerç similars d'altres comunitats autònomes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook