El càmping Laguna de Castelló d'Empúries, situat al costat del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, ha estat reconegut pel seu compromís ambiental. El càmping compta des de fa 10 anys amb la certificació EMAS, en favor del medi ambient i la qualitat ambiental.

Aquest certificat avalat per la Unió Europea és una eina voluntària que les empreses utilitzen per a validar el seu compromís ambiental, més enllà del compliment estricte de la legislació. És a dir, els establiments reconeguts per EMAS són empreses que assumeixen una responsabilitat ambiental i econòmica i milloren el seu compromís ambiental.

Segons ha explicat el director de l'establiment, Joan Marc Grau, "des que vam assumir la gestió del càmping vam tenir molt clar el nostre compromís ambiental". El seu treball en favor del medi ambient els va permetre fa 10 anys rebre per primera vegada el certificat EMAS. Joan Marc Grau explica que "per respecte al lloc on estem situats, ens hem autoimposat l'obligatorietat de ser el més ambientals possibles i, a més, ho hem fet a través de la certificació EMAS per garantir el compliment dels objectius de millora continua".

Bones pràctiques ambientals

En aquests deu anys, al càmping Laguna, entre altres mesures, s'ha substituït l'enllumenat públic per un altre de més eficient a través de leds que ofereix més rendiment i que es regula a través de temporitzadors per evitar el malbaratament d'energia. També part de l'aigua calenta de les dutxes s'alimenta amb plaques solars i l'aigua de la piscina descoberta s'escalfa, fora dels mesos d'estiu, amb energia procedent de plaques solars tèrmiques. A més, s'han substituït les canalitzacions d'aigua potable per a fer-les més eficients i evitar el malbaratament d'aigua; i es promou l'estalvi d'aigua en els sanitaris i les dutxes.

Les polítiques ambientals de l'establiment inclouen també la integració paisatgística amb l'entorn natural i s'ha plantat vegetació autòctona i més adaptada a les condicions de salinitat i baixa demanda hídrica, com és el tamariu. Entre altres accions, al supermercat del càmping es venen productes quilòmetre zero i ecològics.

El treball del càmping es va veure reconegut fa uns dies quan els seus responsables van rebre de mans del conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, una menció especial als Premis EMAS 2014 en la categoria de Millor Declaració Ambiental. A més, van ser reconeguts pels seus 10 anys amb el certificat EMAS.

El càmping Laguna està situat a la platja de Can Comas de Castelló d'Empúries, a la dreta de la desembocadura del riu Muga i al costat del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. A banda del certificat EMAS, l'establiment compta també amb la certificació ISO 14001, de gestió mediambiental; el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental de la Generalitat i el Diploma Turístic de la Generalitat.

El càmping, que es va obrir l'any 1968, compta amb 146.000 metres quadrats i disposa de tots els serveis i unes cuidades instal?lacions per oferir als seus clients un ambient familiar i agradable.