El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha celebrat aquest dijous que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, hagi oficialitzat que flexibilitzarà l'objectiu de dèficit del 2013 un cop la Comissió Europea faci el mateix amb Espanya. Mas-Colell ha assegurat que Catalunya formarà part del grup de treball que s'ha constituït aquest dijous per abordar aquesta flexibilització i el seu repartiment, i ha assegurat que buscarà una relació "fluida" amb l'executiu espanyol per determinar quin serà l'objectiu de Catalunya. Catalunya, ha dit, també serà molt present en la negociació del nou sistema de finançament que afectarà els ingressos de la Generalitat ja al 2014.

El conseller ha fet aquestes manifestacions després de participar al Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest dijous, en què s'ha aprovat la creació dels grups de treball del nou sistema de finançament i del repartiment del dèficit per al 2013, a més d'abordar el grau de compliment dels compromisos de les autonomies en la reducció de les empreses públiques.

Mas-Colell, que es va absentar de l'última reunió d'ara fa vuit mesos en protesta per la negativa de Montoro de repartir amb els territoris el marge de dèficit que li permetia Europa, ha afirmat que la d'aquest dijous ha estat una reunió "constructiva" i fins i tot "plàcida" on, a diferència d'altres ocasions, "no s'ha culpabilitzat ningú" i el ministre Montoro ha reconegut l'esforç de tots els territoris en la retallada del dèficit.

Montoro ha "oficialitzat" la flexibilització

El conseller ha celebrat que finalment Montoro hagi canviat de criteri i hagi "oficialitzat" que hi haurà una flexibilització dels objectius de dèficit després que Europa faci el mateix amb l'Estat. De moment aquesta flexibilització no té data -el govern espanyol preveu que sigui a l'abril- però ja s'ha constituït el grup de treball que determinarà com es fa el repartiment d'aquest nou marge.

I és que segons Mas-Colell, l'objectiu fixat fins ara per al 2013, el 0,7%, és "inviable" i cal que l'Estat permeti un marge "substancial" per a Catalunya. En aquest punt ha insistit que cal que l'Estat permeti a les comunitats autònomes un dèficit equivalent a un terç del que Europa estableixi per al conjunt de l'Estat. Com a exemple, ha explicat que si l'objectiu global per a l'Estat és del 6%, el de les comunitats hauria de ser el 2%.

"A partir d'aquí nosaltres evidentment negociarem i interactuarem i provarem mantenir una relació fluida amb el govern espanyol per determinar la xifra específica de dèficit que correspongui a Catalunya quan això es determini", ha sentenciat.

Pagar els proveïdors

El conseller també ha insistit en la necessitat que l'executiu espanyol posi en marxa una nova línia ICO o una branca del FLA que permeti que les administracions puguin pagar els seus proveïdors i complir la Llei de morositat. "Seria bo repetir d'alguna manera un pola de proveïdors per injectar liquiditat a l'economia, que ho necessita".

En aquest sentit ha celebrat que el ministre Montoro "hagi recollit positivament" aquesta demanda compartida amb altres territoris i hagi comunicat que busca alguna formula per fer realitat aquests pagament.

"No entra ni surt" en el debat sobre objectius asimètrics

En canvi, Mas-Colell no ha volgut entrar a valorar la proposta del ministre Montoro d'establir objectius de dèficit asimètrics entre els territoris independentment de si han complert o no el seu objectiu de dèficit al 2012, fet que ha provocat crítiques d'algunes comunitats del PP com Madrid i Castella-Lleó, que se senten discriminades.

El conseller ha afirmat que Catalunya "no entra ni surt" en aquest debat però ha insistit que la distribució global del dèficit entre l'Estat i les comunitats autònomes ha d'estar "menys esbiaixada" que l'actual.

Nou model de finançament

El Consell de Política Fiscal i Financera ha donat llum verd també al grup de treball del nou model de finançament. Mas-Colell ha explicat que de moment el Ministeri no ha donat a conèixer cap esquema que pugui avançar les línies mestres del nou sistema, però ha celebrat que l'objectiu de Montoro no sigui una pròrroga de l'actual, sinó una revisió, fet que "afectarà els nostres ingressos fiscals l'any vinent".

En aquest marc, ha destacat que el nou sistema efectarà els ingressos de la Generalitat del 2014 i per tant "ha de ser present" en aquesta negociació, perquè segons ha apuntat la impossibilitat de complir amb l'objectiu de dèficit del 0,7% deriva també del fet que el govern espanyol fa un repartiment desequilibrat dels ingressos.