El president de l'Eurogrup i primer ministre de Luxemburg, Jean-Claude Juncker, ha alertat que "Alemanya té deutes més elevats que Espanya" però "ningú vol saber-ho". En una entrevista al diari 'Bonn General Anzeiger', el màxim responsable dels ministres d'Economia de l'Eurozona assegura que el nivell de deute alemany és "preocupant".

El deute públic del país de la cancellera Angela Merkel és del 83% del PIB, però a diferència de l'Estat espanyol, Itàlia, o fins i tot França, el seu interès es considera el de referència i, per tant, és baix. Actualment, la rendibilitat dels bons alemanys és d'un 1,78%. La notícia coincideix amb la subhasta d'obligacions a Espanya, que ha arribat al el 7% d'interès.

Brussel·les atribueix l'interès rècord al "nerviosisme"

La Comissió Europea ha atribuït aquest dijous l'interès rècord pagat per l'Estat espanyol per col·locar 3.500 milions d'euros en obligacions a 10 anys a la "incertesa" i el "nerviosisme" en els mercats, i ha reclamat accelerar el reforç del fons de rescat i la resta d'elements del pla anticrisi pactat en la cimera de l'Eurogrup del 26 d'octubre. "No comentem l'evolució diària dels mercats", ha dit el portaveu d'Assumptes Econòmics, Amadeu Altafaj.

"Pel que fa a la situació de les primes de risc, no només de l'Estat espanyol sinó d'altres països de l'eurozona, reflecteix sens dubte la incertesa i el nerviosisme al mercat", ha afegit.

"Això no fa més que subratllar la importància d'aplicar els acords, en particular els arribats per l'eurozona en la cimera del 26 d'octubre", ha ressaltat.

Després de ser preguntat per si la Comissió veu necessari que el Banc Central Europeu (BCE) assumeixi un paper més important en la lluita contra la crisi, el portaveu ha dit que és "crucial" en primer lloc posar en marxa "ràpidament" el que ja s'ha acordat.