El director general de Caixa Sabadell, Jordi Mestre, assegura que el procés de fusió que l'entitat catalana ha iniciat amb Caixa Manlleu i Caixa Terrassa, millorarà la solvència d'aquestes tres caixes catalanes, de manera que podran abordar el mercat financer amb més eficiència. Mestre ha reconegut que la fusió afectarà els serveis centrals de les entitats i que es tancaran algunes oficines, tot i això ha dit que l'excedent laboral s'assumirà amb prejubilacions.

Les converses entres les tres caixes catalanes van començar fa uns mesos per trobar mecanismes de col·laboració que els permetessin millorar la seva eficiència en el context econòmic actual i tenint en compte les perspectives de creixement de l'economia pels propers anys. 'Vam iniciar contactes per crear una plataforma tecnològica o per entendre'ns en temes d'escaneig d'imatges, digitalització de documents i millores en l'arxiu', explica el director general de Caixa Sabadell, Jordi Mestre que apunta que d'aquestes converses van anar sorgint oportunitats d'anar millorant.

Segons el responsable de la caixa vallesana, poc a poc van anar augmentant les dificultats per accedir al mercat financer internacional i van detectar que la mida hi podia tenir incidència. 'Posats sobre la taula els mapes de les nostres organitzacions vam veure que érem més complementaris que no pas s'aixafaven', afirma Mestre que confia que la nova entitat serà 'més potent, forta i amb una capacitat de ser més eficient i tenir millor solvència'.

Mestre també considera que la fusió serà positiva pels clients de les tres caixes catalanes, ja que l'entitat resultant de la unió seguirà apostant per la proximitat en el tracte però guanyarà capacitat a l'hora de dur a terme les operacions financeres: ' Hi haurà una millora perquè tindrem més caixers automàtics i una millora en la capacitat de fer les operacions', explica el responsable sabadellenc que afirma que seguiran treballant en l'arrelament amb el territori.

En aquest sentit els responsables de les tres caixes catalanes es comprometen a mantenir el mateix nom de les entitats en els llocs històrics com ara Sabadell, Terrassa o Manlleu, i que es crearà una nova marca genèrica que representarà les tres caixes fora d'aquestes zones: 'A Madrid per exemple sumarem les oficines i aquestes tindran un nou nom que no serà cap dels que estem utilitzant ara', explica Mestre que afegeix que a Barcelona també es durà a terme aquesta modificació per crear un nom 'amb molta més presència'.

Actualment s'està treballant en el nom d'Unió de Caixes Catalanes, tot i que Mestre ha explicat que no és una denominació definitiva i que s'haurà de dur a terme un estudi de màrqueting per trobar un nom atraient.

Pel que fa als treballadors, Mestre ha reconegut que el procés de fusió comporta una concentració i que afectarà els serveis centrals de les entitats: 'Es produiran sinergies perquè un determinat departament podrà donar un servei a més oficines i segurament se'n tancaran algunes', ha apuntat. Tot i això ha dit que el possible excedent de treballadors que es produeixi es podrà assumir amb jubilacions anticipades.

Les tres entitats treballen ara per elaborar el projecte d'integració que haurà d'acabar validant el Banc d'Espanya i la Generalitat de Catalunya el proper setembre. En aquest moment es presentarà el projecte al Consell d'Administració de les tres entitats i es començarà a treballar en un pla d'implantació que hauria d'estar enllestit el proper novembre perquè els consells d'administració de les tres caixes ho porti davant l'Assemblea General -que és l'òrgan que s'encarrega de validar un procés de fusió com aquest-. D'aquesta forma a finals d'any cada entitat durà a terme el tancament dels excercisis respectius i el dia 1 de gener del 2010 podran començar a funcionar de manera conjunta.