Homenatge

El figuerenc Eusebi Ayensa rememora actuacions de la mítica ballarina Àurea de Sarrà en espais arqueològics

L'acte es fa amb motiu del mig segle de la mort de l'artista, aquest divendres 15 de març a l'Alfolí de la Sal de l'Escala

La ballarina Àurea de Sarrà.

La ballarina Àurea de Sarrà. / Empordà

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Amb motiu dels cinquanta anys de la mort de la ballarina catalana Àurea de Sarrà (Barcelona 1889 - Arenys d’Empordà 1974), l’hel·lenista figuerenc Eusebi Ayensa té previst oferir una xerrada il·lustrada en la qual repassarà les principals actuacions que va oferir la ballarina en espais arqueològics d’Itàlia, Egipte i Grècia. L’acte es fa aquest divendres a dos quarts de vuit del vespre a l’Alfolí de la Sal de l’Escala i inclourà l’actuació de la companyia de dansa contemporània Cobos-Mika que presentarà una breu selecció de danses d’aquesta ballarina inspirades en personatges femenins de la mitologia grega.

Àurea de Sarrà va ser admirada pels noucentistes i durament criticada pels signats del Manifest Groc: Salvador Dalí, Lluís Muntanyà i Sebastià Gasch. Malgrat tot, Sarrà constitueix una de les principals representants de la dansa clàssica a Catalunya, comparable a grans ballarines del període d’entreguerres com ara Sara Bernhardt, Isadora Duncan o Raquel Meller. En aquest sentit, el seu era un estil innovador i amb ell va saber transformar la dansa, inspirant-se en el classicisme de Grècia i Roma. Àurea de Sarrà era una dona amb estil i personalitat que va recórrer amb els seus cants plàstics, com ella els descrivia, els principals escenaris europeus durant la dècada dels anys 20. Les seves restes reposen a Arenys d’Empordà.