Festival de música

Mishima, Sopa de Cabra, Ginestà, Guillem Gisbert i Figa Flawas, caps de cartell del Portalblau de l'Escala

El festival també comptarà amb les actuacions d'Andrea Motis, Mayte Martin, Meritxell Neddermann o Mama Dousha

La cantant Ju en un moment de la seva actuació a la presentació del Portalblau.

La cantant Ju en un moment de la seva actuació a la presentació del Portalblau. / Gemma Tubert

Gemma Tubert

El festival Portalblau de l'Escala tindrà com a caps de cartell Andrea Motis, Mishima, Sopa de Cabra, Ginestà, Figa Flawas i Guillem Gisbert. El certamen, que celebrarà la 17a edició del 18 de març al 8 de setembre, també comptarà amb les actuacions de Mayte Martin, Júlia Colom, la soprano siriana Assel Massoud amb Ahmad Dyab i Manel Ruiz, Ju, Henrio, Meritxell Neddermann i Mama Dousha.

A més, oferirà un espectacle al carrer de la mà de la cia. Sergi Estebanell, 'Love For Free', i un podcast dirigit per Lucía Lijtmaer i Isa Calderón, amb Marc Giró, sobre els límits de l'humor. Com novetat d'enguany, s'estrena un cicle de conferències, 'Mirades Blaves' i també es farà un taller de creació musical sobre rap a l'institut El Pedró.

El festival inclourà en total més d'una vintena de propostes que es podran veure en diferents espais de l'Escala i Empúries. Entre ells, la Mar d'en Manassa, l'Alfolí de la Sal, el Jardí Clos del Pastor, la Riba, la plaça Víctor Català, el Port de la Clota i el Fòrum romà del Museu d'Arqueologia. "És un festival multidisciplinar on la música té un pes molt important i on comptem amb artistes consolidats i d'altres emergents", explica el seu director Miquel Fernández.

Les dates

Mishima, hi torna després de sis anys i hi actuarà el 3 d'agost; Sopa de Cabra, el 8 d'agost; Ginestà, el 2 d'agost; Figa Flawas, el 9 d'agost, Andrea Motis, el 10 d'agost; Mayte Martín, el 4 d'agost; o Guillem Gisbert, l'11 d'agost. També hi actuaran noms com Mama Dousha, Meritxell Neddermann, Júlia Colom, el 29 de juny; Assel Maddoud amb Ahmad Dyab i Manel Ruiz, Ju o Henrio.

Des del juliol fins al setembre, a més, es podrà veure l'exposició fotogràfica 'Medfoto 2024' al Club Nàutic. El programa del festival també inclou l'espectacle al carrer Love for free el 6 de juliol i el podcast sobre els límits de l'humor.

Entre les novetats d'enguany, hi ha el cicle de conferències Mirades Blaves que giraran entorn de la sostenibilitat i la inclusió a través de l'art, la cultura i el diàleg. Es parlarà sobre la situació a l'Orient Mitjà, la vinculació que hi ha entre el turisme i el patrimoni i el territori i la cultura, entre d'altres. Hi participaran experts com Carles Duarte, Dolors Bramon, Gemma Carbó, Miquel Curanta, Marta Esteve, Lurdes Boix, Rosa Duran, Miquel del Pozo, Mireia Calafell i Raül Garrigasait.

Talents emergents

D'altra banda, el certamen "reforça" el seu Programa Valors i Compromís amb iniciatives que inclouen la formació en organització de festivals, un concurs per talents emergents, la promoció de la igualtat de gènere i una borsa de treball per a joves.

A més, el certamen enguany inclou col·laboracions amb el festival de Peralada, La Fundació Carulla, El Museu Terra, La Fundació Alive, El Festival dels Clàssics i la Fundació Casa de la Música de les Comarques Gironines en diverses activitats programades.