L’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries ingressa documents relacionats amb mossèn Tomàs Miralpeix, assassinat durant la Guerra Civil

La família Miralpeix d’Anglès, a través de Teresa Rosell de Garriguella, ha fet donació de la revista L’Espiga i d’un conjunt de fotografies del prevere.

Tomàs Miralpeix Carreras va néixer a Anglès l’any 1883, estudià al seminari i exercí de vicari en diverses parròquies. L’any 1922 fou destinat a l’Asil Toribi Duran de Castelló d’Empúries, on exercí de capellà fins que, en esclatar la Guerra Civil, fou assassinat.  Miralpeix fou un gran aficionat a la fotografia, a les arts escèniques i als esports. Juntament amb mossèn Esteve Carbonés foren els impulsors dels Esplais, una entitat vinculada al Centre Agrícola i Social, i pensada per fomentar el saber entre el jovent de Castelló. La creació dels Esplais va representar un impuls a la vida cultural de la vila ja que  organitzaven conferències, competicions esportives i excursions, entre d’altres activitats ludicoculturals.  Paral·lelament, Miralpeix va fundar la revista “L’Espiga. Periòdic quinzenal de cultura, esports, excursionisme: portantveu dels Esplais de Castelló”, de tendència conservadora i moralitzadora. Estava escrita íntegrament en català i tot i que el seu objectiu era difondre l’activitat cultural de l’entitat, sovint satiritzava sobre la política del moment. Se’n van editar trenta-tres números entre el 6 d’octubre 1934 i el 19 de febrer 1936.  La donació de la família Miralpeix consisteix en tres fotografies del religiós (1926,1933) i la col·lecció sencera de la revista “L’Espiga” que consta de trenta-tres números. Fins ara, l’arxiu municipal conservava aquesta publicació de manera fragmentada, gràcies a la donació s’ha pogut completar la col·lecció.

Tomàs Miralpeix Carreras va néixer a Anglès l’any 1883, estudià al seminari i exercí de vicari en diverses parròquies. L’any 1922 fou destinat a l’Asil Toribi Duran de Castelló d’Empúries, on exercí de capellà fins que, en esclatar la Guerra Civil, fou assassinat. Miralpeix fou un gran aficionat a la fotografia, a les arts escèniques i als esports. Juntament amb mossèn Esteve Carbonés foren els impulsors dels Esplais, una entitat vinculada al Centre Agrícola i Social, i pensada per fomentar el saber entre el jovent de Castelló. La creació dels Esplais va representar un impuls a la vida cultural de la vila ja que organitzaven conferències, competicions esportives i excursions, entre d’altres activitats ludicoculturals. Paral·lelament, Miralpeix va fundar la revista “L’Espiga. Periòdic quinzenal de cultura, esports, excursionisme: portantveu dels Esplais de Castelló”, de tendència conservadora i moralitzadora. Estava escrita íntegrament en català i tot i que el seu objectiu era difondre l’activitat cultural de l’entitat, sovint satiritzava sobre la política del moment. Se’n van editar trenta-tres números entre el 6 d’octubre 1934 i el 19 de febrer 1936. La donació de la família Miralpeix consisteix en tres fotografies del religiós (1926,1933) i la col·lecció sencera de la revista “L’Espiga” que consta de trenta-tres números. Fins ara, l’arxiu municipal conservava aquesta publicació de manera fragmentada, gràcies a la donació s’ha pogut completar la col·lecció. / AJUNTAMENT DE CASTELLÓ D'EMPÚRIES

Emporda.info

Tomàs Miralpeix Carreras va néixer a Anglès l’any 1883, estudià al seminari i exercí de vicari en diverses parròquies. L’any 1922 fou destinat a l’Asil Toribi Duran de Castelló d’Empúries, on exercí de capellà fins que, en esclatar la Guerra Civil, fou assassinat.

Miralpeix fou un gran aficionat a la fotografia, a les arts escèniques i als esports. Juntament amb mossèn Esteve Carbonés foren els impulsors dels Esplais, una entitat vinculada al Centre Agrícola i Social, i pensada per fomentar el saber entre el jovent de Castelló. La creació dels Esplais va representar un impuls a la vida cultural de la vila ja que organitzaven conferències, competicions esportives i excursions, entre d’altres activitats ludicoculturals.

Paral·lelament, Miralpeix va fundar la revista “L’Espiga. Periòdic quinzenal de cultura, esports, excursionisme: portantveu dels Esplais de Castelló”, de tendència conservadora i moralitzadora. Estava escrita íntegrament en català i tot i que el seu objectiu era difondre l’activitat cultural de l’entitat, sovint satiritzava sobre la política del moment. Se’n van editar trenta-tres números entre el 6 d’octubre 1934 i el 19 de febrer 1936.

La donació de la família Miralpeix consisteix en tres fotografies del religiós (1926,1933) i la col·lecció sencera de la revista “L’Espiga” que consta de trenta-tres números. Fins ara, l’arxiu municipal conservava aquesta publicació de manera fragmentada, gràcies a la donació s’ha pogut completar la col·lecció.