La mirada reivindicativa d’Esther Martínez serà la imatge de la Ruta de l’Art

Del 12 al 15 d’octubre Castelló torna a ser un museu a l’aire lliure

Esther Martínez, al seu estudi, al costat de l’obra Luz, que se sortejarà per la Ruta de l’Art. | EMPORDÀ

Esther Martínez, al seu estudi, al costat de l’obra Luz, que se sortejarà per la Ruta de l’Art. | EMPORDÀ / SÒNIA FUENTES. castelló d’empúriesREDACCIÓ

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Castelló d’Empúries ja es prepara per 16a edició de la seva Ruta de l’Art, i enguany l’obra central que representarà aquest esdeveniment cultural és Nadie de l’artista figuerenca Esther Martínez. Amb aquesta proposta compromesa, Martínez busca donar visibilitat als valors fonamentals i enfortir la llibertat d’expressió.

La comissària de l’exposició, Anna Maria Constanseu tria cada any un artista per il·lustrar el catàleg i promocionar la Ruta de l’Art, i aquest any ha mostrat també especial sensibilitat seleccionant l’obra més compromesa de Martínez. El rostre d’una dona, representant la llibertat d’expressió, és l’eix central de Nadie. Una mà tapa l’orella, una altra la boca i l’altra els ulls, ressaltant l’opressió i els obstacles que sovint s’enfronten en la defensa d’aquest dret fonamental.

Nadie forma part del darrer projecte de l’artista, Heroïnes, una obra carregada de força i simbolisme. Amb prohibicions com escoltar, parlar i veure, Martínez pretén fer una crida a la reflexió sobre la repressió i la necessitat de superar-la per aconseguir una societat més lliure i igualitària.

Aquest any, la Ruta de l’Art de Castelló d’Empúries s’allargarà a causa de la coincidència del 12 d’octubre en dijous. La inauguració es celebrarà a la Basílica a les 8 del vespre del dia del Pilar, tot i que ja que es podran visitar les exposicions des de les 12 del migdia.  El divendres i dissabte següent serà de les 11 del matí a les 9 del vespre i diumenge, darrer dia de la Ruta, serà de les 11 del matí a les 6 de la tarda.

La Ruta de l’Art és reconeguda per unir l’art i el patrimoni. Amb la participació de més d’un centenar d’artistes de diferents disciplines, el poble de Castelló d’Empúries es converteix en una gran galeria d’art a l’aire lliure. L’esdeveniment ofereix una oportunitat única per explorar i apreciar la diversitat artística que ofereix la comarca i Catalunya.

L’obra Nadie és una peça reivindicativa de la llibertat d’expressió protagonitzada per la figura de la dona, i serà la imatge d’aquesta 16a Ruta de l’Art. | ESTHER MARTÍNEZ

L’obra 'Nadie' és una peça reivindicativa de la llibertat d’expressió protagonitzada per la figura de la dona, i serà la imatge d’aquesta 16a Ruta de l’Art. | ESTHER MARTÍNEZ / SÒNIA FUENTES. castelló d’empúriesREDACCIÓ

Per recaptar fons per a la Ruta de l’Art, Esther Martínez ha cedit la seva obra Luz. Tots aquells que vulguin emportar-se aquesta peça a casa podran participar en l’adquisició de butlletes al preu de dos euros i, alhora, col·laborar amb l’esdeveniment cultural. Segons la comissària de l’exposició, Anna Maria Constanseu, aquest intercanvi beneficia l’artista, ja que es promociona la seva obra.

Luz representa la imatge d’una nena, reflectint la seva ànima a través dels seus ulls i capturant l’essència de la criatura. L’obra és part de l’exposició Heroïnes, on Martínez destaca les dones de totes les edats per donar-los visibilitat en totes les seves etapes. Aquesta última obra és un testimoni de l’enfocament de Martínez envers la figura femenina i el seu compromís amb temàtiques socialment rellevants.

Esther Martínez és una artista multidisciplinària inquieta i en constant evolució. Sempre experimentant amb noves tècniques i materials, la figura humana és un cop més la protagonista de les seves obres.

Les heroïnes de l’artista mostren una visió del món compromesa

Les Heroïnes de l’artista Esther Martínez (Figueres, 1973) formen part del seu darrer projecte, la darrera exposició temporal que s’ha pogut visitar des del passat 13 de maig i fins al 23 de juny a la Dual Art Gallery de Girona. Amb aquesta exposició i projecte, Martínez mostra la visió que té del món, a través d’una mirada femenina, visionària i valenta, emmarcada en el corrent de pensament contemporani on una sèrie d’heroïnes supervivents, denuncien la violència i la pèrdua, i s’apareixen com a éssers lluminosos, ferms i magnànims. «Són testimonis d’aquest mal que s’escampa pel món, malalt terminal, que avança sense remei cap a l’abisme» segons la veu de la pintora. Esther Martínez troba la seva inspiració i el seu discurs en el present, plantejant temàtiques diverses que abasten des dels sentiments i les emocions fins a la reivindicació de l’empoderament femení, la realitat del canvi climàtic i les relacions humanes.

La mostra és la darrera de tot un seguit d’exposicions que ha fet Martínez els darrers mesos, a Catalunya i fora de l’estat.