Per tal de commemorar el seu desè aniversari, el festival Ítaca, Cultura i Acció impulsa aquest any la creació dos murals de grans dimensions a l’Escala i Palafrugell. 

Les dues peces són obra de l’artista Roc Blackblock i formen part del seu projecte artístic Murs de Bitàcola, que pretén recuperar i reivindicar la memòria col·lectiva de cada comunitat o poble a partir de murals que reprodueixen fotografies o imatges històriques de l’espai on es realitzen. 

En el cas de l’Escala, el mural s’està fent en una paret de grans dimensions, de 320 metres quadrats, de l’aparcament de Ca les Monges, al centre de la localitat. L’artista hi reprodueix una foto antiga de la zona de la Platja, quan era el port pesquer del municipi. Una imatge de principis del segle XX realitzada pel fotògraf Josep Esquirol, que forma part del fons de l’arxiu municipal històric de l’Escala.

Amb la voluntat de fomentar la participació ciutadana en el projecte, la imatge seleccionada va ser escollida a través d’una votació popular entre els veïns de l’Escala que van haver de triar una de les tres fotografies proposades. 

La iniciativa vol recuperar i retre homenatge a les arrels marineres de l’Escala. En el cas de Palafrugell, la ubicació i la imatge escollida es donaran a conèixer properament.  

Els dos murals incorporen una placa amb un codi QR que dona accés a un portal amb informació sobre la intervenció artística i sobre la història de les imatges escollides.

La realització dels dos murals ha estat possible gràcies a la col·laboració dels ajuntaments de l’Escala i de Palafrugell.

Un projecte per enfortir la pròpia identitat

El projecte Murs de Bitàcola pretén usar la cultura i l’art urbà com una eina de cohesió social i pedagògica que contribueixi a la construcció i enfortiment de la pròpia identitat a partir de recuperar la nostra història col·lectiva.

La proposta vol també difondre i apropar l’art urbà com una disciplina transformadora, capaç de dignificar l’espai públic i aportar valors positius als individus i les comunitats. Des de l’inici del projecte, l’artista Roc Blackblock ha pintat més d’una cinquantena de murals, que il·lustren episodis històrics als espais públics de les nostres ciutats.