La Fundació Catalana de l'Esplai (Fundesplai) ha inaugurat aquest dissabte l'ampliació de les seves instal·lacions al Prat de Llobregat amb una festa amb més d'un miler de persones i una exposició sobre alimentació sostenible. A l'acte hi han assistit l'alcalde del municipi, Lluís Mijoler, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha considerat que la mostra, que té per títol 'Menja, actua, impacta', és "una crida al compromís individual i col·lectiu amb la millora del món a través dels canvis dels nostres hàbits alimentaris". Després de les obres, la seu de Fundesplai dobla la superfície construïda fins als 22.000 m² i suma un centre de formació i un nou mòdul de l'actual alberg, que passa de 175 a 225 habitacions.

El president de l'entitat, Josep Gassó, ha agraït l'esforç a les institucions i les persones que han ajudat en aquest projecte que pretén "fer un món millor a través de la convivència i la sostenibilitat".

Per la seva part, l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler ha mostrat la seva "satisfacció" per la inauguració d'aquestes noves instal·lacions i ha assegurat que "son clau pel Prat i, en especial, pel barri de Sant Cosme".L'ampliació de la seu de Fundesplai es completarà amb l'obertura d'un gran parc públic inspirat en l'ecosistema del Delta del Llobregat. El projecte és obra de l'estudi OAB, amb els arquitectes Carlos Ferrater i Núria Ayala, que han dissenyat uns equipaments totalment accessibles i sostenibles.

Els nous equipaments permetran a Fundesplai potenciar els cursos de formació, en especial per fomentar l'ocupació dels joves. Des d'aquest espai s'impulsaran els programes d'acció social i integració dirigits a col·lectius en situació de vulnerabilitat i s'ampliarà l'activitat educativa, a través de programes de lleure, d'educació ambiental, de salut en escoles i centres d'esplai.

L'exposició 'Menja, actua, impacta' ocupa més de 1.500 m2 i està situada al nou espai multifuncional de la seu de Fundesplai. La mostra proposa, d'una manera immersiva i interactiva, un viatge de descoberta dels greus efectes que la nostra manera de menjar té sobre la nostra salut i la del planeta, però també de les extraordinàries oportunitats de millora que tenim si canviem l'actual sistema alimentari.

Durant el recorregut de l'exposició es plantegen els grans reptes de l'alimentació sostenible: el malbaratament alimentari, la reducció del consum de proteïna animal, el consum de productes de proximitat i de temporada, els riscos per la salut del consum d'ultraprocessats i la reducció del consum d'envasos, especialment del plàstic. L'exposició s'allargarà fins al juliol del 2023 i s'espera que la visitin més de 200.000 persones.