L'escriptora Paloma Sánchez-Garnica ha estat proclamada finalista del Premi Planeta 2021 amb la novel·la Últimos días en Berlín, dotat amb 200.000 euros, segons ha anunciat el jurat en la gala lliurament al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

La novel·la finalista de la 70a edició del premi es va presentar sota el títol Hijos de la ira, sota el pseudònim de Yuri Zhivago, i parla sobre un jove que no renuncia al somni de retrobar-se amb la seva mare i el seu germà petit, als qui la família va haver d'abandonar fugint del règim leninista.

En el seu discurs després de rebre el premi, Sánchez-Garnica ha destacat que es tracta d'una novel·la d'amor i amistat, durant els anys d'ascens del nazisme i l'horror de la Segona Guerra Mundial.

Ha destacat que Últimos días en Berlín evoca què "provoquen els totalitarismes en la vida quotidiana", així com la força necessària per sobreviure i vèncer la mort.

Sánchez-Garnica ha subratllat que la novel·la està escrita des de la "passió i l'emoció", i ha assenyalat que és molt emotiu rebre un premi així després de la pandèmia.

Llicenciada en Dret i Geografia i Història, és autora de El gran arcano, La brisa de Oriente, El alma de las piedras, Las tres heridas, La sonata del silencio, de la qual se'n va fer una sèrie a TVE, Mi recuerdo es más fuerte que tu olvido i La sospecha de Sofía.