El Museu Marítim de Barcelona, l’Associació de Museus Marítims de la Mediterrània, la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana i la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial han fet pública, en el marc del festival Palamós Terra de Mar, la presentació de la candidatura de l’art de navegar a vela llatina i vela al terzo per tal que s’inclogui a les Llistes de Patrimoni Immaterial de la UNESCO. La candidatura es presenta al març de 2022 i compta amb el suport del el Departament de Cultura de la Generalitat.

La candidatura de l’art de navegar a vela llatina i vela al terzo està coordinada per una comissió internacional constituïda pel Museu Marítim de Barcelona, el Museu de la Marineria de Cesenatico d’Itàlia, el Museu-Casa de la Batana de Rovijno de Croàcia, el Museu Marítim d’Eslovènia, i el Taller d’embarcacions de Polilles i el Parc natural marí del golf de Lió de França, assumint el rol d’impulsors als respectius territoris.

L’art de navegar amb vela llatina i vela al terç engloba el conjunt de coneixements i habilitats que permet a una persona navegar en una embarcació propulsada a vela llatina o amb aparell llatí. Aquest és un coneixement basat en l’experiència, que s’adquireix per la pràctica i que, tradicionalment, ha estat transmès mitjançant un procés d’aprenentatge i adquisició d’expertesa de generació en generació o entre individus experts i novells.

La configuració de l’aparell llatí possibilita l’orientació de la vela en múltiples posicions, cosa que fa que s’aprofiti la força del vent en tot moment i vingui d’on vingui. És per això que l’art de la vela llatina ha arrelat a la Mediterrània, on existeix una gran diversitat de vents, molts d’ells de caràcter tèrmic, amb constants canvis d’orientació, especialment entre les nombroses illes i en navegació costanera, que és el que més es practica a Catalunya.

Mitjançant la inclusió de l’art de navegar a vela llatina i vela al terç en la Llista de Patrimoni Immaterial de la UNESCO, els promotors de la candidatura pretenen assolir els objectius previstos a la Convenció de la UNESCO 2003: reconèixer i salvaguardar el vast i compartit patrimoni cultural immaterial que representa la pràctica de la navegació a bord d’embarcacions de vela llatina i vela al terç, sensibilitzar la societat a escala local, nacional i internacional, sobre els seus valors identitaris i culturals, i impulsar la cooperació per a la seva preservació, dinamització i transmissió. Cal conservar viva la navegació a vela llatina com a un element essencial del patrimoni marítim i fluvial de la nostra cultura.