El Triumvirat Mediterrani de l'Escala és l'escenari triat per fer un tastet del nou Festival Pèplum que organitza l'Associació Cultural Untikesken-Amics del Museu d'Empúries, per redescobrir l'antiguitat al públic escalenc.

El projecte és una de les novetats de la programació d'enguany que preveu la projecció dissabte a dos quarts de vuit del vespre de la pel·lícula Ágora (2009), d'Alejandro Amenábar, a la plaça Víctor Català. L'acte comptarà amb introducció filmogràfica del catedràtic d'Història i teoria del cinema de la Universitat de Girona, Àngel Quintana, i les explicacions d'història i arqueologia de Joaquim Tremoleda, arqueòleg del MAC-Empúries.

El copresident de l'entitat organitzadora, Josep Maria Guinart, assenyala que per a l'estrena del Festival s'ha triat Ágora, un film de gènere Pèplum de darrere producció, del 2009: «perquè Àgora és un concepte clarament grec, que és la singularitat especial que té Empúries amb relació a altres jaciments clàssics a la península Ibèrica que són més romans. Durant la projecció de la pel·lícula, tindrem una àgora de veritat grega a menys de cent metros, cosa que pot donar un relat i un discurs amb molt de sentit a l'activitat».

El Festival, amb una programació prevista a cinc anys, té ambició de projectar-se en el futur i entrar en el circuit de festivals de cinema a Catalunya, destaca Guinart. La inauguració oficial tindria lloc a l'estiu i es farà a l'aire lliure. En pròximes edicions podria tenir lloc en diferents ubicacions del jaciment d'Empúries. «Preveiem que pugui evolucionar, si té acceptació de manera que no només s'hi poguessin veure pel·lícules de l'època clàssica com Ben-Hur, o de l'època més recent com Ágora o Troya, sinó productes audiovisuals inèdits com ara curtmetratges o documentals que com a element comú estiguin basats en l'activitat clàssica encara que siguin visions actuals d'ella».

L'Associació va néixer el 2011 «per apropar el patrimoni cultural al públic, a través d'incrementar l'interès de la gent pel nostre patrimoni arqueològic, així com pel Museu Arqueològic d'Empúries».