Aquesta passada matinada ha mort el crític d'art i escriptor Josep Vallès Rovira (1931-2020). Tenia 88 anys, a punt de fer els 89. La seva salut estava delicada des de feia temps. Marxa justament quan estava a punt de veure el gran homenatge que li prepara l'Institut d'Estudis Empordanesos (IEE) al voltant de la dilatada i intensa tasca que havia dut a terme al llarg de la seva vida professional com a crític d'art. En aquest sentit, Vallès va ser un ferm divulgador de l'art contemporani en un moment en que no era fàcil fer-ho. Per la doctora en Humanitats i historiadora de l'art, Mariona Seguranyes, Vallès "era un personatge atípic que a través de les seves crítiques al Tele/eXpress durant molts anys va acabar fent una lectura de tot l'art català innovador i transgressor".

Pep Vallès va néixer a Bellpuig. Era el setè d'onze germans, la gran majoria dels quals es van dedicar, com ell al món intel·lectual. La família es va instal·lar a Figueres per decisió de la mare però Pep Vallès sempre va mantenir un vincle molt gran amb Agullana, on tenia casa seva i on vivia, ara a prop de la seva família. En aquest poble es va refugiar de petit fugint dels bombardejos que assolaven Figueres. Ja de gran va treure's la carrera d'advocat i va treballar en una notaria a Barcelona. Ho compaginava, però, amb la seva dedicació a la crítica d'art, una tasca gens fàcil, com ell mateix recordava en una entrevista que li va dedicar aquest Setmanari quan estava a punt de celebrar els vuitanta anys. Si per quelcom serà recordat Pep Vallès serà perquè va ser capaç de crear un estil propi en el camp de la crítica artística, eliminant els articles i les preposicions. Ell explicava en aquella entrevista: "No ha estat fàcil. És una cosa treballada i l'has de sentir molt íntimament. Per mi, els articles i les preposicions no tenen cap valor en sí mateixos. L'oració és el substantiu, el verb i l'adjectiu, la resta em sobra".

Col·laborador de nombroses publicacions, va escriure diferents llibres d'art, va conèixer a grans artistes com Tàpies -de fet, el seu primer article a Tele/eXpress, escrit el novembre de 1969, el va dedicar a ell- va defensar sempre als joves creadors i als projectes artístics de casa nostra com és el cas de la galeria Ventós. Ell es qualificava d'home d'esquerres, una persona que havia viscut moltes vicissituds i que aquestes l'havien enfortit com a persona. En el camp de l'art assegurava: "Sempre he pretès buscar la veritat de l'art, que és el progrès, l'art d'avançada".

La vetlla de Pep Vallès està prevista per aquest dijous al matí i la cerimònia, pel mateix dia a primera hora de la tarda, a l'oratori del Tanatori d'Altima a Figueres.