La pandèmia ho ha trastocat tot i, en una comarca farcida de fires s'ha notat moltíssim. La darrera a caure del calendari és, en la seva versió presencial, la Fira de l'Oli de Ventalló. Tot i això, els seus organitzadors han volgut deixar-ne testimoni i presenten, aquest diumenge, una trentena edició totalment virtual conduïda per Salvador Garcia-Arbós que es retransmetrà per Facebook Live. Des de les xarxes seran testimonis d'un homenatge a les persones que van iniciar la Fira, l'estrena d'un vídeo d'Urko Linaza i un nou logotip. També, des de casa, podran participar en un tast d'oli dirigit i interactiu a càrrec de Fina Sala, tastadora professional i representant d'Oli de Ventalló, l'única empresa productora d'oli del poble.

La Fira de l'Oli simbolitza, per molts empordanesos, la cloenda de la temporada d'estiu, «un punt de trobada». De fet, també coincideix amb la festa major. Enguany no serà possible amb el format habitual però els actes que es proposen seran el punt d'inici d'un any especial, ja que al llarg del 2021 es volen celebrar els trenta anys de la fira. Així es recolliran fotografies d'aquestes tres dècades i es compartiran vivències fins a arribar al setembre.

Retrobar-se i saludar-se

Retrobar-se i saludar-seEls actes d'aquest diumenge es faran a la plaça, espai on només podran accedir els protagonistes. D'entre les propostes destaca el tastet dirigit per Fina Sala i on podran participar tots els veïns, ja que l'Ajuntament els regalarà una ampolleta d'oli d'oliva verge extra edició especial a cadascun perquè puguin fer-ho plegats. «La xarxa ens ofereix una possibilitat de trobar-nos, de saludar-nos, sense estar en contacte», reconeix Sala qui sap bé de què parla. Durant el confinament, Oli de Ventalló va fer un ús intens de les xarxes per mantenir un contacte constant amb els clients. Aquesta empresa familiar, que posa al mercat dos olis de qualitat -Serraferran i Anna Sala- fa molta venda directa «a una clientela de fa molts anys». A l'hivern tenen un públic més local i, a l'estiu, més estrangers. Durant aquest temps, ni uns ni els altres podien venir i també restaurants, hotels o botigues delicatessen restaven tancats. Això els va fer renovar la venda en línia i obrir-se a tot Europa. «Ens ha fet evolucionar, a voltes els problemes són oportunitats», resol Sala.

«La gent que valora l'oli, sap que és un aliment molt important i que ens convé menjar-ne de qualitat», comenta la productora. L'oli que ells produeixen surt de les finques que tenen a Ventalló i la Serra de Ventalló, quaranta hectàrees amb oliveres centenàries, algunes de mil·lenàries, fins i tot, i altres de plantació més recent, els darrers trenta-cinc anys. Sala reconeix que són finques molt diferents: de secà, de regadiu i de diverses varietats. «L'oli és el resultat de tot un procés i molts factors influeixen en la seva qualitat», reconeix Fina Sala qui lamenta que encara, a la gent de casa, els costa que es valori. «És un producte que utilitzem tres o més cops al dia i som tant de costums que no ens parem a pensar ni el que estem menjant ni com ens va de bé per a la salut, els segles que fa que s'utilitza i la implicació en la nostra cultura i el seu simbolisme», reflexiona Sala, qui molts cops ho explica en visites guiades que fa entorn de l'olivera. «D'aquest arbre s'aprofita tot, fins i tot la llenya que és de les millors que hi ha», afirma. També els humans en van fer ús per crear les primeres eines.

La Fira de l'Oli es fa sempre l'últim diumenge de setembre. És just a tocar el primer dia de collita que sempre s'escau l'1 d'octubre. «El setembre és el moment en què les olives estan a punt però no és el moment de collir-les per fer oli, però sí per fer olives salades», explica Sala tot afegint que «és un punt d'impàs en el cicle biològic de l'olivera». Sala no amaga que per als productors que solen anar a Ventalló -d'arreu de l'Estat- això és un problema perquè «per vendre'l aquest dia, l'hem de guardar tot l'any» i alguns productors no volen fer aquest esforç. També estan exposats a si fa mal temps aquell dia i no es pot vendre. Tot i això, mai ha passat i, si ha fet mal temps, l'oli també s'ha venut.

Cada oli, una personalitat

Cada oli, una personalitatFina Sala reconeix la importància de la DO Empordà «perquè ajuda a valorar el producte» però alerta que les DOs no tenen massa pes, n'hi ha moltes a tot l'Estat. Per ella, el secret està en el treball de cada productor. «Encara que estiguis dins una DO, cada oli té la seva personalitat», afirma. Respecte a aquelles persones que van tastant olis que fan alguns pagesos a casa, hi veu cert risc: «L'oli és un producte molt sensible i si hi ha adulteracions pot ser molt dolent per a la salut», adverteix Sala qui no només porta tota la vida en aquest món, sinó que ha fet la formació de tastadora professional.