Amb la presència del regidor de Cultura, Alfons Martínez Puig, el cofundador de La Muga Caula, Joan Casellas, i el director del Museu de l'Empordà de Figueres, Eduard Bech, s'ha presentat aquest divendres al matí l'exposició El paisatge documental 2019 que inclou fotografies de Josep Maria Dacosta 'Daco' i videoreportatge de Paula Artés sobre la darrera Trobada internacional de poesia d'acció i i performace lLa Muga Caula 2019. L'exposició s'inaugura aquest mateix dissabte i estarà oberta al públic fins al 12 d'octubre.

Josep Maria Dacosta Daco i Paula Artés tanquen un cicle expositiu que ha tingut la voluntat pionera de posar el documentalista com a protagonista creatiu dins una activitat normalment vista com a subsidiaria de fer visible el treball d'altri. Aquest cicle d'exposicions documentals també confronten obertament el mite de que l'art d'acció, efímer per naturalesa, no pot ser documentat dons en fer això perd la seva essència. Es un debat obert des de fa dècades que la Mugacaula encara des de la perspectiva del readymade i la comunicació creativa omnidireccional amb aquest cicle d'exposicions.

La sèrie d'exposicions El paisatge documental iniciada l'any 2012 i precedida per l'exposició Edicions de l'acció el 2011, que recopilava totes les publicacions sobre art d'acció publicades a l'estat espanyol fins la data sumen un conjunt de 10 exposicions pioneres en l'art d'acció i la seva documentació amb fotos, vídeos, restes d'accions, partitures i publicacions on els documentalistes reben el rang de creadors.

Hauríem d'afegir aquí l'exposició Els cartells de La Muga Caula de l'any 2016 també al Museu de l'Empordà, on es posava en valor els cartells com a produccions de foto-accions, es a dir com obra d'art en relació al art d'acció a traves dels cartells impresos. Com apèndix extramurs, l'exposició L'acció contra l'acció presentada a la Fundació Joan Brossa de Barcelona com a resum d'aquest 15 anys d'acció amb documents fotogràfics restes i objectes d'acció i publicacions diverses i que va tindre lloc del 3 de desembre de 2019 al 19 de gener de 2020.

Artistes documentat al Paisatge documental 2019:

Taje Devilgirl, Anonymous Boh, Littel Tom, Hobo, NONGRATA, Alicia Cayuela, David Montosa, Paco Justicia, Sílvia Antolín, Quim Pujol, Rosa Grau, Yannos Majestikos, Theodor di Ricco, NYAM NYAM, Marta R. Sobrecuesta, Nieves Correa, Yolanda Pérez Herreras, Isabel León i Àngel Rodríguez i el cap gros de Marcel Duchamp per Ventura & Hosta.