Abans que les rentadores entressin massivament a les llars, les dones anaven al safareig públic a fer la bugada. La seva i la de tota la família. Allà es trobaven totes. Aquell espai compartit es convertia en un lloc íntimament femení, segur, un lloc on parlar, esplaiar-se, compartir. Quelcom d'això intenta recrear «La Bugada», un taller de creació col·lectiva obert a dones que es farà quatre dissabtes, de setembre i octubre, al castell de Sant Ferran de Figueres i es presentarà l'11 d'octubre dins el Festival Figueres es Mou.

«La Bugada» és una proposta de la regidoria de Drets Civils i Feminismes de l'Ajuntament de Figueres i va a càrrec de La Buena Compañia. Georgina Avilés, copromotora del festival, explica que les participants parteixen de l'ús inicial que tenia el safareig per «plantejar-se des de rols de gènere, el paper de la dona...». Avilés remarca que «no només són intèrprets, sinó que també creadores» perquè fan créixer el muntatge amb l'experiència personal. «No és un espectacle que està tot fet, amb moviments tancats, sinó que el vas treballant», matisa Avilés, que recorda que Figueres es Mou sempre ha estat oberta a la ciutadania proposant projectes a llarg termini. «Es tracta que el públic també esdevingui intèrpret o creador, un altre paper», diu.

Generar una altra energia

Les participants no cal que tinguin experiència en dansa, «només ganes de compartir». Aquest taller ja s'ha fet en altres pobles i, com diu Avilés, els resultats són brutals. «Les dones surten amb una altra energia, molt més empoderades perquè en aquest espai segur surten moltes coses», afirma. Qui vulgui participar pot apuntar-se fins al 31 d'agost a info@figueresesmou.cat o trucar al 635 939 861.