La 52 Universitat Catalana d'Estiu (UCE) ha celebrat aquest dissabte a Prada de Conflent (França) un acte acadèmic per commemorar els 50 anys de la mort de Josep Carner i en què ha participat la consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, que ha destacat que la llengua va ser per a Carner «un dels pilars fonamentals de Catalunya».

En l'acte, retransmès per streaming a causa del coronavirus, Vilallonga ha destacat els que considera que són els grans principis que van marcar la vida i obra de Carner: «L'obertura al món, el rigor i la fidelitat al país».

A més, ha posat de relleu la importància de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) en la seva vida i la seva obra, «però també els clàssics, al costat de tot allò que va anar descobrint en la seva obertura al món i en aquell bagatge de la tradició pròpia».

La consellera ha citat Miquel Costa i Llobera, que va descriure l'autor com a 'príncep dels poetes', i ha assegurat que Carner «és el poeta del qual han begut tots els autors posteriors, encara que fos per fer una poesia contrària a la seva».

Vilallonga ha considerat que Carner és un dels grans escriptors de Catalunya, «un dels autors més preuats que ha conservat la llengua», i ha llegit alguns fragments de les seves obres.

Una vida errant

Una vida errantEn l'acte també ha participat el doctor Jaume Coll, comissari de l'Any Josep Carner, que ha recordat la marxa voluntària del poeta de Catalunya, una decisió que -assegura- va ser molt dura per a ell, però que el va beneficiar d'alguna manera i que demostra -al costat del fet que Carner visqués en més de 30 domicilis al llarg de la seva vida- que «el seu cervell era la seva llar».

Coll ha valorat Carner com «un poeta ascendent, en el sentit que en cada llibre que escriu hi ha elements que indiscutiblement, analitzats en la seva sincronia, sempre milloren», i ha afegit que l'autor és un actiu cultural de primer ordre.