Boadella i les Escaules

La Unió Escaulenca celebra 150 anys amb una exposició de la seva història

L'entitat acaba d'incorporar-se a la Federació d'Ateneus de Catalunya, ha estrenat nou logo i també pàgina web

Imatge del cartell de l'exposició

Imatge del cartell de l'exposició / EMPORDA.INFO

EMPORDA.INFO

La Unió Escaulenca acaba d'incorporar-se a la Federació d'Ateneus de Catalunya, ha estrenat nou logo, fusió de tradició i modernitat i també pàgina web per celebrar el seu 150è aniversari. A més, ha esperonat els socis i sòcies a celebrar l'efemèride amb una detallada exposició de la seva història així com a prendre impuls cap a renovats horitzons.

En sintonia amb la majoria de poblacions catalanes de l'època, el 1870 es va fundar l'associació "Sociedad de Socorros Mútuos Entre Hermanos del pueblo de las Escaulas denominada LA CONCORDIA bajo la avocación de San Sebastian." Posteriorment, al 1910, neix la "Sociedad de Socorros Mútuos La Unión Escaulense Bajo la avocación de San Sebastián" que és el resultat de la fusió de les societats " Centro Obrero" i "La Concòrdia". L'objecte de la societat era " socorrer moral y materialmente a sus socios enfermos y la instructiva, procurando por todos los medios posibles la ilustración de los mismos"

Aquesta societat a més de les activitats pròpies de les mútues d'auxili va promoure un equip de futbol i una agrupació teatral que va adquirir cert renom a la comarca als anys 30 i fins ben entrats els anys 50.

La vida moderna però va fer obsoleta la part mutualista i l'any 1987 s'abandona aquesta funció. Així s'endega una nova etapa en la qual es converteix en "Una societat de caràcter cultural i recreativa" que organitza i acull nombroses activitats com les famoses i pioneres Quines de les Escaules, la Fira de l'ametlla, la Baixada de la Muga, l'Aplec de Sardanes o el festival de poesia i performance La Muga Caula entre d'altres.

A diferència de moltes altres Societats de Catalunya, la Unió Escaulenca ha sabut adaptar-se al pas del temps mantenint la seva independència gràcies a l'esforç dels socis i sòcies.

La Unió Escaulenca celebra 150 anys amb una exposició de la seva història

La Unió Escaulenca celebra 150 anys amb una exposició de la seva història

EXPOSICIÓ

Inauguració: dissabte 4 de juliol de 2020 a les 19.00 hores

Adreça: Plaça de les Escaules, Carrer de l'Oli 7, Les Escaules

L'exposició estarà oberta fins a final d'any dins de l'horari del local social.