29 de maig de 2020
29.05.2020
L'Empordà
La Jonquera

El Museu de l'Exili de la Jonquera reobre avui

És el segon museu de la comarca que ho fa després del Museu de l'Anxova i de la Sal, a l'Escala

29.05.2020 | 09:21
El Museu de l'Exili de la Jonquera

Els museus de la comarca comencen a activar-se. El Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera obre les portes aquest divendres. És el segon de la comarca que ho fa. A finals de la setmana passada ja ho va fer el Museu de l'Anxova i de la Sal de l'Escala i segons explica la seva directora, Lurdes Boix, ho fan aplicant totes les mesures d'higiene i seguretat: un terç d'espectadors a la sala d'audiovisuals, obligació de dur mascaretes i facilitant uns guants de làtex d'un sol ús per poder tocar els objectes.

Set persones han passat pel Masle de l'Escala. No és una xifra molt gran, ja que el principal volum de visitants el tenien ara en escolars. Boix admet, però, que «ens hem adaptat». Això vol dir que han aplicat un Pla de Xoc Cultural i tant el Masle com l'Alfolí de la Sal són d'accés gratuït, fins que passi tota aquesta situació.

En el cas del Mume, s'ha realitzat una senyalització especial d'entrada i sortida dels visitants que hauran de dur mascareta. A més, el museu limitarà la presència de públic a un terç del seu aforament. Per la reobertura està prevista la presència de la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, i l'alcaldessa de la Jonquera, entre altres.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Demà el MUME torna a obrir les portes després de més de dos mesos de tancament per alerta sanitària. Comptarem amb l'acompanyament de la Directora General de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, de l'alcaldessa de la Jonquera, Presidenta del Consorci del MUME i Presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Sònia Martínez, i del President de l'associació d'amics del MUME, Jordi Cabezas. Tot l'equip del MUME, encapçalat pel seu director, Alfons Quera, no ha deixat de treballar durant aquests mesos de confinament i des de fa dies ha fet les modificacions corresponents per adaptar-se a l'actual normativa d'obertura d'espais culturals per tal d'anar la funció social del nostre centre d'interpretació dins el marc dels espais de memòria de Catalunya i en el context del treball coordinat amb la Direcció General de Memòria Democràtica i el Memorial Democràtic. Recordeu que els visitants del MUME, malgrat no poder accedir temporalment al servei d'audioguia, poden accedir als continguts de l'exposició permanent a través d'un enllaç de descàrrega disponible al web del MUME i al propi museu. També es podran visitar l'exposició temporal 'Art i exili. Artistes catalans de l'exili de 1939', que hem allargat el seu període de visita fins el proper 6 de setembre i l'espai 'Art i memòria', amb una proposta artística d'Àlex Nogué: 'Fugir'. Moltes gràcies a tots per la vostra participació, difusió i reconeixement per la tasca feta fins ara i per la que resta per fer... #mume #museumemorialdelexili #museuexili #lajonquera #femmemoria #exili1939 #exilirepublicà #exposiciopermanent #artiexili #artistesexiliats #campdeconcentracio #argelers #artimemoria #alexnogue #fugir

Una publicación compartida de Museu Memorial de l'Exili (@museuexili) el


App, nou web i guia del museu

El director del Mume, Alfons Quera, explica que també estan treballant en una nova app que «substituirà les guies de visita». Mentrestant, el públic podrà baixar les audioguies amb codis QR o des del web del centre.

Els dies de confinament han servit per accelerar temes. Per una banda, Quera avança que al juny el museu tindrà nou web i que ja estan preparant una visita virtual al centre. «Això no treu la importància de la visita presencial, es tracta d'elements que la complementen», assegura el director.

D'altra banda, totes aquestes setmanes han treballat intensament per donar forma a la nova guia del Museu, una eina essencial que recull les col·leccions del centre així com els diferents espais de memòria als quals estan vinculats. A més a més, Alfons Quera explica que ja s'han marcat la fita de redactar el Pla Estratègic del museu. «Fins ara no en disposem i era un punt pendent», comenta el director tot afegint que haurà d'«incorporar aquesta nova manera d'entendre els museus» com un espai de benestar i salut.

El Museu de l'Exili va atraure l'any passat 18.500 visitants, la meitat dels quals eren alumnes de batxillerat. L'altra meitat es repartien entre visitants estrangers, majoritàriament francesos, i nacionals. La pandèmia va obligar a frenar algunes exposicions ja programades. El director, però, assegura que no s'han cancel·lat, sinó que s'aniran exhibint al llarg dels pròxims mesos.
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook