El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona FITAG 2020 presenta els grups seleccionats per participar en l'edició de 2020. Es tracta d'una programació especial, molt més centrada en els grups locals i de països pròxims degut a les restriccions de circulació entre països per la Covid-19.
El FITAG tindrà lloc del 25 al 29 d'agost a la ciutat de Girona i en aquells municipis que sempre hi han col·laborat. Els municipis que vulguin incorporar-se al projecte FITAG Municipis encara hi són a temps. Han d'enviar un correu a l'adreça: fitagmunicipis@fitag.cat. FITAG treballa per renovar la col·laboració amb els municipis que van estar en el projecte de 2019.
El FITAG vol celebrar enguany les 20 edicions aportant cultura i esperança i adaptant-se als condicionants que marquin les autoritats sanitàries.
«Haurem de reduir aforaments, treballar en les distàncies de seguretat, adaptar horaris, trobar metodologies especials a l'hora de repartir les entrades gratuïtes i fer cua a les portes dels teatres, però la voluntat de tot l'equip del festival és que el teatre no professional segueixi present a la ciutat de Girona a finals d'agost, com a símbol de resistència i de fortalesa davant les adversitats», assenyala el director del festival, Martí Peraferrer.
L'edició d'aquest any s'adapta a la situació per la crisi del coronavirus i està pendent de les normes que les autoritats sanitàries dictin per tal de portar a terme actes culturals d'aquestes característiques.
Enguany el FITAG, amb voluntat de servei, ha ofert una plaça directa als grups que no hagin pogut estrenar els seus espectacles per causa de la Covid-19. S'hi han acollit dos grups, un de Figueres i un d'Altafulla.
També s'ha recuperat la coproducció internacional entre Israel i actrius gironines —suspesa en l'edició de 2019— i s'ha renovat el compromís de col·laboració amb la Confederación de Teatro Amateur de l'Estat espanyol, Escenamateur.
L'espectacle inaugural col·lectiu —en el qual ja s'està treballant— serà un símbol d'unió entre els grups de teatre amateur de les comarques de Girona, liderat per Cràdula Teatre i Cor Preludi, i recordarà el 75è aniversari de l'alliberament del camp de concentració d'Auschwitz.
Fitag 2020 prepara un taller teatral per a la setmana anterior al FITAG que culminarà amb un espectacle col·lectiu lligat als comerços de la ciutat i amb la intenció d'obrir el festival als barris i celebrar-ne així les 20 edicions. També hi haurà un taller de teatre clàssic grecoromà, impartit pel director professional Jesús Manchón, la setmana prèvia al festival, que serà la llavor d'una gran coproducció entre Extremadura i Catalunya, i que s'estrenarà al FITAG del 2021. Aquestes dues propostes formatives gratuïtes s'exposaran en breu públicament per seleccionar-ne els participants.
I a més, en aquesta edició, s'estrenara el documental FITAG Cinema 2019, enregistrat pel realitzador cubà Lester Aguilar.
Finalment i acompanyant la presentació de la programació oficial, l'equip del FITAG ha volgut retre un homenatge a totes les companyies de teatre internacional no professional del món i que enguany no podran ser a Girona pel festival.
Es fa públic avui un vídeo musical, FITAG en el cor, amb la participació d'actors i actrius del teatre amateur, independent, universitari i d'altres que han passat pel FITAG i ja s'han professionalitzat, de més de trenta ciutats de tot el món. El vídeo ha estat muntat per Joan Roura, amb la cançó del mateix nom del FITAG, composta pel grup gironí Parellop.
El vídeo Fitag en el cor, publicat al canal de YouTube de la Diputació de Girona, és aquest:
Grups locals:
Grups de l'Estat espanyol:
Grups internacionals:
Coproduccions: