L'univers del calçot torna a ser protagonista aquest diumenge, 1 de març, a Vila-sacra. Al voltant de la Fira de la Ceba i el Calçot d'aquesta dissetena edició s'han programat més activitats que mai, amb l'objectiu d'incentivar la participació de les associacions i dels veïns del poble. L'alcaldessa del municipi, Maria Corbairan, s'estrena al capdavant d'aquesta fira constatant els esforços que fa l'Ajuntament, perquè a través de la Fira «tots ens sentim encara una miqueta més orgullosos del poble de Vila-sacra».

En aquesta línia, aquest diumenge el públic podrà estrenar el primer concurs de fotografia que s'ha organitzat entorn la Fira. «S'instal·larà una parada des d'on s'informarà la gent que hi ha aquest concurs i que es poden portar les fotos a l'ajuntament. Es donaran tres premis: a la fotografia més original, a la de més qualitat i a la més autèntica, aquella que millor capti l'essència de la Fira. També com a novetat es vol implicar la gent del poble a través d'un tast de pastissos i coques en el qual podrà participat gent de totes les edats. A les cinc de la tarda, al centre cívic, després de les sardanes, es podran degustar totes les postres que s'hagin presentat, comenta l'alcaldessa.

Un altre dels aspectes que s'han volgut promoure és l'àmplició de les exposicions, en les quals participen molts veïns del poble.

Seguint la línia dels darrers anys, la programació inclou el concurs de menjar calçots, que és l'acte més popular, ja que l'expectació de veure qui pot cruspir-ne més sempre atrau molta gent. Els participants s'apunten el mateix dia i l'espectacle està servit.

Activitats infantils

La Fira s'adreça a un públic familiar, per això no hi poden faltar les activitats per a la mainada: A les deu del matí, els més petits podran fer sortides en poni, davant de les escoles i allà mateix una hora més tard començaran els tallers de titelles de cartolina amb la temàtica de calçots per a nens i nenes de 3 a 12 anys.

Per acabar la jornada i per allargar l'activitat fins al darrer moment, s'ha previst també una audició de sardanes, a la tarda.

Durant tot el dia, el visitant de la Fira del Calçot de Vila-sacra podrà passejar per les parades, on una vuitantena d'artesans mostraran els ses productes. La degustació de calçots es farà des de la parada central que porta l'Ajuntament juntament amb les associacions.

Enguany es couran aproximadament uns onze mil calçots, que es venen a cinc euros i a sis euros el pack amb la beguda inclosa. A banda d'aquestes degustacions, els restaurants del poble també couran els seus propis calçots i oferiran menús especials al voltant del producte estrella de la jornada.

Amplien les exposicions

L'Ajuntament ha volgut ampliar l'oferta d'exposicions en les quals s'involucren moltes de les associacions del poble, en diferents espais del municipi. «Algunes es repeteixen, com ara l'exposició-concurs de plantes i flors que organitza l'Associació de Dones, a la llar d'avis».

També hi haurà a l'ajuntament una mostra d'aquarel·les a càrrec de Concepció Dabau, una exposició d'artesania en fusta amb peces de Jordi Descamps, la mostra del curs de labors dirigit per Roser Mitjà i una exposició de dibuix plomí a càr­rec de Llorenç Pascua.

L'oferta es podrà trobar també a la biblioteca, on es podrà visitar els treballs de patchwork i brodat norueg de Carme Prat, una ex­posició dedicada a les fotografies de pessebre i la mostra de ­reproducció de maquetes de ­vaixells a escala de Rafel Ayensa que està ­tenint molt bona acceptació els dar­rers anys.

Al mateix espai hi haurà una exposició fotogràfica de la Història de la Coral Veus Blanques de Vila-sacra. Els treballs dels cursos de pintura, manualitats i dibuix de Laia Pol s'instal·larà a l'edifici de les antigues escoles i, com a novetat d'aquest any, hi haurà una exposició de cotxes de ral·li, a l'entrada del poble.