Tot aquell a qui li agradin els llibres o tot l'univers que gira a l'entorn dels autors i la literatura, té una cita segura, des d'aquest dijous fins diumenge, a l'Escala. Allí s'hi celebra la segona edició de la Vila del Llibre, una proposta nascuda l'any passat que va aconseguir una gran acceptació popular i que enguany desembarca amb més de seixanta activitats, entre taules rodones, presentacions, recitals i tallers, a divuit espais diferents del poble i la presència de trenta-sis editorials que estrenaran estands de fusta.

Vila del Llibre és una fòrmula que va néixer fa uns anys per dinamitzar certes poblacions catalanes a través del món del llibre, un producte que, malgrat que molts consideren en decadència, té un públic apassionat i, quelcom que interessa més encara, de qualitat. Així ho reconeix Eric Bono, integrant de l'equip organitzador i promotor d'aquestes Viles del Llibre. Malgrat que el programa a l'Escala, que per primer cop disposa d'una comissària en la figura de l'escriptora Núria Esponellà, gira a l'entorn de la producció literària a Catalunya i els seus creadors, la voluntat és anar més enllà. «És clar que tenim una vocació internacional però allò que falta és pressupost», reconeixia Bono el dia de la presentació.

El Mediterrani, font d'inspiració

El Mediterrani, font d'inspiracióTot i això, el programa és tan dens que tothom podrà trobar una o altra activitat per la que se senti atret. La temàtica estrella, enguany, és el Mediterrani i, amb aquesta excusa, no només es parlarà d'autors i autores que s'hi han sentit influits, de les cultures que ens van arribar a través del Mare Nostrum sinó que també es connectarà amb l'actualitat. No faltaran presentacions de les darreres novetats, els principals autors premiats així com l'adhesió a les commemoracions literàries d'enguany com l'Any Carner, l'Any Perucho i, fins i tot, aniversaris centenaris d'Asimov, Herbert i Bradbury. No faltaran recitals poètics amb música en viu, espectacles d'improvisació davant dels comerços, contacontes, jocs familiars i tallers vinculats amb el món del llibre com ara un d'enquadernació o d'aprendre a fer paper. Tampoc, evidentment, la referència a Víctor Català, l'escriptora escalenca més universal i activitats amb els centres educatius.