Aques divendres 31 de gener el fotògraf Miquel Ruiz Avilés ha fet donació a l'Ecomuseu Farinera de l'obra titulada Oració al Crist de la Tramuntana, inspirada en el poema de Carles Fages de Climent, una de les figures més destacades de la literatura catalana del segle XX.

Es tracta d'una versió literofotogràfica deconstruïda de fotografies fetes amb mòbil i modificades també amb aplicacions de mòbil. Totes les fotografies que composen l'obra han estat fetes a l'Empordà, algunes d'elles en el terme municipal de Castelló d'Empúries. Cadascuna de les fotografies s'inspira en els versos del famós poema:

Braços en creu, damunt la pia fusta,

Senyor, empareu la closa i el sembrat.

Doneu el verd exacte al nostre prat

i mesureu la tramuntana justa

que eixugui l'herba i no ens espolsi el blat.

Aquesta obra fou creada el 2016 en motiu de l'exposició col·lectiva i multidisciplinària: Carles Fages de Climent i l'Empordà, que es va fer al Celler Espelt de Vilajuïga i en la que va participar el Grup d'Artistes de Garriguella i altres creadors.

Ara l'obra s'instal·larà permanentment en el primer pis del museu, al costat de la museografia que fa referència al cultiu del blat a Castelló d'Empúries, doncs a la vila aquest cereal havia arribat a ocupar el 50% de les terres conreades, i en la que es cita el poema.

El museu incorpora una nova peça artística a la seva col·lecció i l'exposa de forma permanent integrant-la a la museografia existent pel seu valor artístic i complementari. De fet es tracta de la quarta obra que s'exposa: la primera fou, l'escultura Ma (doble gir) de Mercè Ribas, desprès l'escultura "Molí de mà", d'Anna Torres del col·lectiu Estèsia i darrerament les fotografies de la sèrie Farinera 1994 de Francesc Guillamet.