La 18a edició del festival Acústica de Figueres estarà encapçalada per grups com Fangoria, Dorian, Oques Grasses, La Pegatina, Zoo, El Petit de Cal Eril, Clara Peya, Ramon Mirabet, Delafé o Buhos.

Del 29 d'agost a l'1 de setembre el tercer festival en xifra d'assistents de Catalunya després del Primavera Sound i el Sónar tornarà a reunir una representació dels artistes que més han destacat l'últim any a Catalunya. I seguint la consolidació de la música urbana, el festival ha decidit obrir-se a aquest gènere amb apostes com Lildami o JazzWoman. En l'edició en què arriben a la majoria d'edat, el seu director, Xavier Pascual, espera superar els 108.000 assistents de l'edició passada creixent en públic el dijous, l'únic dels quatre dies que encara admet més persones als carrers de la capital de l'Alt Empordà.

El festival aposta aquest any per cinc eixos musicals. En la "música festiva", principal reclam pel públic més jove, destaquen La Pegatina, que segons ha assegurat Pascual aquest dimecres en la presentació del festival, els "enganxen en un dels seus moments més dolços". La banda d'Adrià Salas és precisament l'aposta per potenciar el primer dia del certamen, el dijous. "Poden petar tant una sala d'Amsterdam, com una de Buenos Aires o de Barcelona. Apostem perquè el dijous sigui una de les grans jornades del festival", ha assegurat Pascual.

Els 108.000 assistents de la passada edició posicionen l'Acústica al pòdium dels grans festivals del país. Només superat en xifra d'espectadors pel Primavera Sound i el Sónar.

Pel que fa als clàssics, el grup liderat per Alaska, Fangoria, celebra el seu trentè aniversari presentant els seus grans èxits i també els temes del nou disc 'Extrapolaciones y dos preguntas'. Un clàssic com Elèctrica Dharma portarà la nit de divendres el seu nou disc 'Flamarades', i dissabte serà el torn de la barreja de hip hop, poesia i electrònica de Delafé.

En l'eix del "pop és ànima", tal i com ho ha definit l'organització, destaca Dorian, un dels grups catalans més ben posicionats en l'escena indie estatal que arriben amb nou disc, 'Justicia Universal'. Ramon Mirabet amb 'Begin Again' i Clara Peya en l'any que ha rebut el Premi Nacional de Cultura formen part d'aquest eix. I per saldar el deute que el festival tenia amb el Petit de Cal Eril, que encara no havia actuat mai a Figueres, Joan Pons ho farà divendres 31 a la plaça de la Palmera. Pavvla, Kids From Mars i Anegats completen aquest apartat.

Pel que fa als artistes emergents, hi ha la guanyadora del concurs Sona9, Sandra Bautista, a més de Timon Republik, Sara Roy i Caballo Ganador.

Normalització de la música urbana

Un estil que "s'ha fet transversal", arriba també a l'Acústica de la mà de Lildami, que obrirà l'escenari principal de la Rambla el dijous. "Aquest any s'ha confirmat que la música urbana és un estil de ple dret", ha apuntat el director del festival, Xavier Pascual. I si bé l'Acústica és el "termòmetre musical del país", no podia obviar la normalització de la música urbana a Catalunya, amb noms com el mateix Lildami, qui s'ha convertit en un dels referents de la temporada.

També el dijous, serà el torn de JazzWoman, un dels noms que més sona de l'escena hip hop valenciana. En aquest gènere però amb una forta fusió d'estils com R&B i una base de trap, actuarà Lauren Nine, cantant barcelonina de 24 anys. Per últim, tres veus urbanes s'uniran sota un mateix espectacle: Lil Russia, Indee Stylah i Paula Peso.

Pel que a l'Acustiqueta, l'aposta des de fa vuit anys pels més petits, el festival ha volgut trepitjar sobre segur i programar els quatre grans grups fixes del gènere: El Pot Petit, Dàmaris Gelabert, Heavy per Xics i la banda de festes majors l'Orquestra Di-versiones.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha destacat el retorn econòmic que el festival té per a la ciutat, ja que per cada euro invertit hi ha un retorn de 9 euros i mig. En xifres totals, l'Acústica té un impacte econòmic de 2,5 MEUR. A més, Lladó ha assegurat que és un festival que cohesiona. "Figueres és terra d'acollida, i aquest escenari fa l'acollida més gran".