Dolly Parton i Patricia Resnick van estrenar a Broadway, el 2008, «9 to 5». El musical. El projecte es va concebre arran del film que va fer-se, quasi tres dècades abans, protagonitzat per la mateixa Parton i Jane Fonda i que a l'Estat es va conèixer amb el títol «Como eliminar a su jefe». Ara, la companyia Epidèmia Teatre torna a portar el musical a l'escena barcelonina, concretament a El Maldà, just un any després de presentar-lo al Teatre Gaudí com a projecte final de graduació de l'Institut del Teatre. En aquesta ocasió, el director musical és el compositor i músic vilafantenc Joel Riu.

L'interès que ha mogut la companyia, dirigida per Xavier Morató, a traduir i adaptar dramartúrgicament i musicalment l'obra és la voluntat d'apropar-la al públic català i, alhora, «per aportar una mirada nova i crítica» del gènere musical. En aquest cas, ho fan amb una obra «còmica i fresca» amb escenes quotidianes portades a l'extrem que incideixen en temes realment potents i actuals com el paper de la dona i la igualtat de gènere en el món laboral. De fet, la trama se situa als anys 80 i té tres protagonistes -la Violet, la Judy i la Doralee- fartes del tracte del seu cap, el senyor Hart. Després d'una pausa a l'oficina, col·locades per haver fumat marihuana, una petita confusió farà que tot es descontroli i tot canviï.

Aquesta és la segona ocasió en què Joel Riu col·labora amb la companyia. Ho havia fet, a principis d'any, amb l'espectacle «Bed&Breakfast», al Teatre Gaudí. Aleshores també va dur la direcció musical, fent els arranjaments de partitures originals d'Els Amics de les Arts i creant la banda sonora de zero. A «9 to 5» ha estat del tot diferent, ja que Riu ha necessitat adaptar la música a les reduïdes dimensions del Teatre Maldà -una sala on només hi caben una cinquantena de persones- i a la impossibilitat d'encabir-hi una banda per actuar en directe.

Així, Joel Riu diu que «he fet una reducció» molt important per fer una versió a piano i veus. Riu en destaca la «gran qualitat de la música» de Dolly Parton i com ho demostra aquesta adaptació. «Està molt ben escrita perquè a cada número musical trobes referències dels altres números o personatges, cosa que passa en els grans musicals», explica, tot afegint que el llenguatge és «molt més americà, molt Broadway».

Interactuar amb les actrius

Interactuar amb les actriusEn aquest musical, Joel Riu apareix també a escena, com ho va fer en l'anterior, però sol, amb el piano. A més, en algunes ocasions interactua amb les actrius, concretament amb Marta Borràs, David O'Malley, Aida Llop, Mireia Lorente-Picó i Anna Marquès. «Tenim el públic a tocar, amb el piano sobre un escriptori i soc un oficinista més», comenta Riu, tot assegurant que són moments divertits que li permeten aprofundir dins aquest gènere i amplificar la seva trajectòria.