29 de març de 2019
29.03.2019
Figueres

El MUME inaugura l'exposició 'La Jonquera, porta de l'exili'

La sala de consulta de l'Arxiu Comarcal acull la mostra des de l'1 d'abril fins el 15 de setembre

29.03.2019 | 14:14
Cartell de l'exposició a l'Arxiu Comarcal.

La sala de consulta de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà (ACAE) acull des del pròxim dilluns 1 d'abril i fins al 15 de setembre, l'exposició La Jonquera, porta de l'exili, produïda pel Museu Memorial de l'Exili de La Jonquera (MUME). La mostra es podrà visitar de dilluns a divendres de 9.00 a 18.00 hores.

L'exposició recorda que La Jonquera va esdevenir un enclavament important de pas de mercaderies i armament, sobretot després de l'ocupació del nord d'Espanya per part dels «nacionals» el 1937. Tot i no haver patit cap bombardeig, la Jonquera es van construir i habilitar com a mínim tres espais com a refugi antiaeri. La frontera francesa es va mantenir oberta i tancada durant el conflicte. Es va obrir entre juliol i agost de 1936, entre octubre de 1937 i gener de 1938, entre març i juny de 1938 i entre gener i febrer de 1939.

La mostra explica que amb l'anomenada 'Campaña de Cataluña' i amb la simbòlica caiguda de Barcelona, els esdeveniments dels últims mesos de la Guerra Civil situaren la Jonquera, juntament amb Portbou, Puigcerdà i Camprodon, com a porta de sortida principal per als milers de persones que escaparen de l'avenç i de la repressió franquista. Dels prop de mig milió de refugiats que marxaren el febrer del 1939, al voltant de la meitat passaren per La Jonquera i El Portús.

Un cop travessada la ratlla els refugiat van ser, per una banda, dispersats i acollits en diferents departaments francesos; d'altre costat, en un nombre molt important, van ser reclosos en camps de concentració provisionals i permanents al departament dels Pirineus Orientals. Pels que fugiren, s'iniciava l'exili, i pels que romangueren en territori català, començava una difícil i llarga postguerra.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook