El cicle Empordoneses va néixer fa deu anys impulsat per l'artista Pilar Farrés. Aleshores van ser vuitanta dones creadores les que s'hi van sumar. A la següent edició, ja s'hi van afegir també homes, perquè «l'art és la mirada». Així fins al dia d'avui quan el cicle compleix una dècada i ho fa homenatjant la seva pròpia comunitat, a tots aquells que han fet possible la seva existència.

Dins aquesta idea, la proposta d'enguany es concentrarà els mesos d'estiu i a la tardor en dos espais sempre vinculats al cicle: la Casa Empordà, o antic escorxador com recordava el comissari d'aquesta edició, Enric Tubert, i Ca l'Anita de Roses. En aquests escenaris, s'hi exhibiran dues exposicions col·lectives que recuperaran algunes de les peces més rellevants de les nou edicions precedents. «El repte està a trobar un equilibri entre que representin les nou edicions, el col·lectiu d'artistes i el que ha estat la proposta conceptual d'Empordaneses tots aquests anys», afirma Tubert.

Propostes que sempre han posat «l'art com una eina de reflexió entorn dels problemes socials i temes d'actualitat que els artistes han pres com a repte», assegura el comissari. Enguany, el tema triat és el propi entorn d'Empordoneses. Així, els organitzadors han fet una crida a totes aquelles persones que hi han estat vinculades perquè s'atansin a alguna de les dues sessions fotogràfiques programades: aquest dijous 22 de març, a la biblioteca de Figueres (de 12 a 14:30 hores i de 17 a 19:30 hores) i el 3 de maig, al Museu de l'Empordà (de 17 a 20 hores). Totes les imatges d'Àngel Reynal formaran part d'una instal·lació que s'exhibirà al Museu del Joguet, el juny.

Una reflexió sobre «El món»

Una reflexió sobre «El món»

A aquests espais, s'hi sumen també la biblioteca de Figueres on l'escriptora Mercè Cuartiella i l'il·lustrador Abdó Jordà faran la seva habitual contribució i, finalment, el Museu de l'Empordà que, per primer cop, participa en el cicle. Ho fa atraient els participants més joves, alumnes de diferents instituts que reflexionaran al voltant d'una de les joies del centre, 'El món',.

A l'acte de presentació del cicle, fet la setmana passada, va assistir-hi l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, que va lloar «la voluntat d'Empordoneses d'unir diferents mirades sempre respectant els principis de llibertat d'expressió», i Enric Gironella, representant el Consell Comarcal, ens que subvenciona el transport dels joves.