L’evolució del flamenc es palpa i se sent en l’espectacle de la companyia formada pels ballarins Carlos Romero i Tania Martín, MuDanza, amb el qual estan trepitjant amb força els escenaris de Madrid: «Està creat per mostrar al món una manera diferent de la dansa espanyola i el flamenc» explica Romero. Enganxat al ball des dels 12 anys, ha passat per les millors escoles, conservatoris i companyies de dansa creixent com a artista i com a persona fins a arribar al Ballet Nacional d’Espanya on es va convertir en ballarí solista. Allà es va retrobar amb Tania Martín que va revolucionar la seva vida. Junts han establert les bases d’un somni compartit en el qual la dansa espa­nyola i el flamenc es fusionen ara amb el teatre i la música. Tania Martín sempre ha compaginat la dansa amb la interpretació. Al costat de l'empordanès Carlos Romero, ha creat una parella absoluta i junts han emprès la seva pròpia aventura en solitari, una aposta ambiciosa que permet al públic «assistir a un espectacle de flamenc que és contemporani als nostres temps, de la mateixa manera que ho és el cinema o la música» destaca la ballarina. El paper de la dona també s’ha actualitzat perquè el públic femení s’hi senti identificat: «En les obres de fa quaranta anys, es mostra una dona submisa, hem volgut trencar amb aquesta imatge».

MuDanza és una obra argumental i teatral amb música en directe, composta pel gran Yelsy Heredia (arranjador i músic de Diego el Cigala, Chucho i Vevo Valdés) que explica la història d’un home i una dona espanyols que es troben en plena llei seca de la ciutat de Nova York dels anys 20. Els passos prodigiosos de Martín i Romero adquireixen una gran significació a l’escenari acompa­nyats per la música en directe del Quarteto de Jazz Flamenco, Maureen Choi Quartet. «MuDanza té un altíssim nivell artístic en tots els aspectes i la gran posada en escena ambientada en un club de jazz clandestí es completa amb un vestuari, creat per dissenyadors de moda espanyols», tot plegat per impregnar l’espectacle d’un aire de modernitat «que vol fer gaudir tota classe de públic, des dels més petits fins als més grans que fugen del Typical Spanish», recalca Romero.

Tania Martín i Carlos Romero són capaços de transmetre a la perfecció els sentiments dels protagonistes simplement amb el llenguatge gestual i el moviment: «No hi ha paraules, però expressem sentiments reals, pels quals tots passem alguna vegada, amor, passió, por, desconcert, dubtes... per això arribem al cor de cada espectador».

L’espectacle es va estrenar fa un any a la localitat de Villaviciosa d’Odón i després van estar quatre mesos al teatre Arlequín de la Gran Via de Madrid compartint cartell amb els més grans, destaca Romero. L’èxit de públic i de crítica ha fet que l’obra es torni a programar del 24 al 28 d’abril al Teatre Fígaro de Madrid, a Múrcia, també a l’abril; Mataró, i segueixen afegint dates al calendari, tot esperant que es pugui veure l’any que ve al Teatre El Jardí: «Ens faria molta il·lusió» comenta el ballarí, que va fer les seves primeres passes a l’escola Gema Ruiz de Figueres. «Aquest darrer any hem invertit molts esforços tirant endavant la nostra pròpia productora -Producciones Con Tacones A.I.E- per aconseguir el nostre somni de veure els nostres noms en un cartell». A poc a poc, s’estan fent un nom propi com a ballarins solistes i compaginen els bolos de MuDanza amb les actuacions que tenen amb la Companyia Antonio Márquez, en la qual són artistes convidats, i recentment han estat nomenats coreògrafs i intèrprets principals del reconegut pianista Manolo Carrasco.

En la seva línia de trencar amb els tòpics de la dansa i el flamenc i apropar-la a altres disciplines com la música, van crear un vídeo artístic coreografiant la cançó Malamente de Rosalía, un tipus de col·laboració que també voldrien potenciar.

A través de la seva creativitat, coreografies i interpretació, els ballarins agraeixen poder haver arribat on són ara: «Som afortunats, estem fent el nostre somni realitat ara mateix, en el nostre cap només existeix la paraula treball, per fer créixer el nostre projecte cada cop més».