La directora teatral Laia Fort tenia un somni: fer un musical a partir de les cançons d'Els Amics de les Arts. Partia, però, de zero. No disposava ni de companyia, ni de teatre, ni productora tan sols. Va ser aleshores quan va trobar el compositor i director de Vilafant, Joel Riu, a qui va proposar-li portar-ne la direcció musical. I, de mica en mica, el projecte va anar creixent i generant complicitats. El resultat: el musical Bed&Breakfast, estrenat fa ben poques setmanes amb molt bona acollida al Teatre Gaudí de Barcelona on restarà en cartell fins al 31 de març.

Per Riu aquesta ha estat una experiència inèdita. «Ja havia fet coses en teatre, amb la Funcional Teatre, però aquí es tractava de transcriure i fer adaptació dels temes d'Els Amics de les Arts», explica el compositor. D'entrada es va demanar a la banda si disposaven de les partitures originals. Intent fallit. No tenien res. «Partíem, doncs, de zero», comenta Riu que, aleshores, va iniciar la tasca d'escoltar peça a peça i fer-ne la transcripció. Malgrat oferir-los la possibilitat, Els Amics no han volgut involucrar-se en el projecte, encara que «tampoc no han posat cap trava».

El gran repte, i de ben segur la part més creativa del projecte, ha estat el treball amb les veus dels sis actors. «No és el que havia treballat més i em venia molt de gust», se sincera el músic, que afegeix com també el motivava el fet de treballar al costat de gent nova i, per descomptat, fer teatre musical, ara molt de moda i amb un públic a l'alça.

Joel Riu explica que a l'hora de fer les adaptacions ha tingut en compte al públic fidel d'Els Amics. Així «no hem fet grans versions dels temes, però aquestes s'han col·locat en punts estratègics del musical perquè ressaltin i quadrin amb l'argument que, de fet, va sorgir de les cançons». És una història molt actual de tres parelles, de les tensions, els recels i els desigs entrecreuats.

Un gran aprenentatge

Un gran aprenentatge

Pel compositor de Vilafant, aquesta ha estat una experiència «molt divertida» i un gran aprenentatge professional. «Treballar amb actors és bastant curiós, perquè cada dia passa una cosa diferent», comenta, tot afegint que «he après moltes coses, sobretot en el tema d'arranjaments per a veus i he de dir que ells han estat molt pacients». Ara, després de completar aquesta part, Riu està immers en els directes del musical. Des de dijous fins diumenge, lidera, davant dels teclats, la banda que interpreta la música. Són Ferran Jaumira, a la guitarra; Dani Aragües, al baix, i Manel Priego, a la bateria.