La màgia del circ s'ha tornat a viure aquest divendres a Girona amb l'espectacle Vermell del festival Elefant d'Or de Girona. És la segona semifinal d'aquesta vuitena edició que va començar ahir amb l'espectacle Blau. El matí, estudiants de diferents escoles gironines han assistit a l'assaig general on han pogut veure el dotze números inèdits a Europa. Entre els que més han agradat, hi havia la roda de la mort dels colombians The Flyers Valencia, una disciplina molt espectacular pel risc que corren els dos artistes fent salts mortals des d'una doble roda metàl·lica de grans dimensions. També han destacat els malabars de rebot del jove xilè Sergio Paolo i les cintes aèries del Duo Hien Puoc de Vietnam.

Els espectadors de l'assaig general de l'espectacle Vermell del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or de Girona han vist en primícia la segona semifinal d'aquesta nova edició. Han passat per la pista de la Gran Carpa instal·lada al Camp de Mart fins a tretze companyies de diferents punts del món.

Un dels números més espectaculars ha estat el de la roda de la mort, una disciplina que no s'havia vist mai a les pistes d'aquest certamen. Els dos germans integrants de The Flyers Valencia (Colòmbia) han deixat el públic sense respiració amb els salts mortals sincronitzats des d'una estructura metàl·lica que anava donant voltes des de més de vuit metres d'altura. Per acabar-ho de complicar, també saltaven a corda mentre queien uns segons al buit per després tornar a enlairar-se amb la roda.

Qui també s'ha posat el públic a la butxaca ha estat el jove xilè Sergio Paolo, un jove malabarista capaç de fer rebotar pilotes a la vegada i baixar per unes escales o fer-les entrar en una cistella. També ha destacat el número dels vietnamites Duo Hien Phuoc de cintes aèries subjectades a diferents parts del cos, com ara la boca, així com les acrobàcies sincronitzades dels Ethioselam d'Etiòpia al doble màstil.

L'apunt humorístic l'ha aportat el Mimo Tuga (Xile), que ha arrencat les rialles dels joves assistents amb vestuaris sorpresa i la col·laboració entregada del públic. Per la seva banda, les 'Marionettes' de Mongòlia han sorprès amb un número de salts de corda molt visual on els vuit acròbates han fet torres humanes i tombarelles sincronitzades mentre les cordes de grans dimensions donaven voltes.

"Un somni fet realitat"

Moure una estructura metàl·lica de 600 quilos com la roda de la mort requereix molta perícia però sobretot molta concentració. Així ho ha admès un dels membres de The Flyers Valencia, Robinson Valencia, que destacava que el més important és "tenir la ment en calma". Darrere del número hi ha moltes hores d'entrenament per coordinar-se amb el seu germà dalt de la roda. És el primer cop que actuen junts. Per separat, han estat anys treballant per companyies com el Cirque du Soleil.

A la carpa d'entrenaments també hi havia el jove xilè Sergio Paolo. Ha necessitat quatre anys per dominar la tècnica dels malabars de rebot. "Mai m'hauria imaginat que hi hagués tanta ciència darrere d'un joc tan simple com una pilota", ha detallat. I és que les pilotes que utilitza per fer el número són fetes de silicona i al mig tenen un nucli de plom per fer-les rebotar amb força. Explica que fins i tot el color pot variar el seu comportament i que calen moltes hores d'entrenament. Aquest fill d'una família de circ porta des dels tres anys viatjant pel món i espera que aquest número amb el que es presenta en solitari sigui el començament d'una carrera professional sòlida. "Estar aquí per a mi és un somni fet realitat", ha afegit.

El festival Elefant d'Or, que va obrir portes ahir dijous, s'allargarà fins al pròxim dimarts amb l'espectacle d'Or format pels millors números escollits per un jurat especialitzat. És la segona edició que es fa a Girona. Enguany també s'hi ha incorporat un altre esdeveniment, el Circus World Market, una fira especialitzada amb una trentena d'empreses de diferents països. Es fa al Palau de Fires, just al costat de la Gran Carpa del festival, i l'entrada de la fira és gratuïta.