Les biblioteques públiques de les comarques gironines recomanen una llarga llista de propostes lectores tant per a la primera infància com per a primers lectors en la nova Guia de Lectura Infantil i Juvenil Nadal 2018.

LLEGIR SENSE SABER-NE (A partir de 0 anys)

LLEGIR SENSE SABER-NE (A partir de 0 anys)

Tot a punt, de Xavier Deneux (Barcelona: Combel, 2018)

Quan us trobeu aquest llibre, ràpidament sentiu l'impuls d'agafar-lo i acariciar-ne les boniques pàgines de cartoné. Amb un format visualment molt atractiu, l'editorial Combel torna a encertar-ho apostant per l'il·lustrador francès Xavier Deneux. A partir de la lectura en doble pàgina, els números passen a convertir-se en punts i els punts en animals. Sota l'aparença d'un grafisme elemental i mecànic, es convida l'infant a construir les seves pròpies figures a partir de l'acumulació lliure i juganera de punts. Fullegeu el llibre, entreu dins les pàgines i acompanyeu el vostre infant en aquesta experiència lectora i plàstica que esdevé un joc.

Es busca casa, de Wieland Freund i Tine Schulz (Barcelona: Takatuka, 2018)

Un petit drac d'un centre d'acollida d'animals busca casa i família. Però tothom qui s'apropa al centre vol una mascota amb característiques diferents de les que ofereix el drac. Uns volen tenir un animal que es pugui amanyagar; d'altres en volen un que no embruti gens o que no els faci por o que sigui esvelt i refinat. Complirà el drac amb totes aquestes coses? Aconseguirà trobar una llar?

LLEGIR SENSE SABER-NE (A partir de 2 anys)

LLEGIR SENSE SABER-NE (A partir de 2 anys)

A dormir, gatets!, de Bàrbara Castro Urío (Barcelona: Zahorí Books, 2018)

Una casa buida i dotze gatets amb ganes d'anar a dormir. A cada pàgina d'aquest llibre podem jugar amb els colors, els números i els forats. Un conte divertit i molt adient per acompanyar els més petits a anar a dormir.

Un, dos, tres, vampir és, de Nadia Budde (Barcelona: Kalandraka, 2018)

Una proposta divertida en què a través d'una seqüència d'imatges de colors potents i text rimat se'ns van presentant situacions molt diferents: una sèrie de personatges suposadament esgarrifosos que amb dents, urpes, grapes... venen a buscar-vos!

APRENC A LLEGIR (A partir de 4 anys)

APRENC A LLEGIR (A partir de 4 anys)

El nostre circ, de Fran Nuño i Anna Aparicio Català (Barcelona: Takatuka, 2018)

Nenes i nens, mares i pares, àvies i avis, tietes i tiets, acaba d'arribar a les nostres contrades… el nostre circ! Tatxan!!! Un meravellós llibre d'estètica circense on descobrirem una galeria de personatges i artistes que fan el seu espectacle d'allò més bé, tot i que absolutament tots tenen un secret: somien fer un altre número de circ! L'estructura repetitiva ens ajudarà a preveure i a jugar a endevinar quin artista vol ser el personatge que protagonitza cada pàgina. Un llibre per a amants del circ i per recordar que, mentre perseguim els nostres somnis, no cal que oblidem el que fem pel camí.

Atascado, de Shinsuke Yoshitake (Albolote: Barbara Fiore, 2017)

«Me he quedado atascado y no me puedo desnudar.» Així comença una història ben quotidiana: un nen que vol desvestir-se sol i una camisa que es queda encallada a l'altura del cap i no vol sortir. A partir d'aquesta premissa, Yoshitake crea un relat ben divertit: com serà la vida del nen si no pot treure's la camisa? Com s'alimentarà, com es relacionarà… en definitiva, com farà vida normal? Amb uns dibuixos de traç senzill i una narració en primera persona, aquest conte humorístic no us deixarà indiferents.

Els veïns, d'Einat Tsarfati (Sant Feliu de Guíxols: Tramuntana, 2018)

«En el meu edifici hi ha set pisos. A cada pis hi ha una porta diferent. I darrere de cada porta..., segueix-me i ho veuràs!» Aquest divertidíssim àlbum ens convida a caminar darrere la protagonista per descobrir detalladament les intimitats i extravagàncies de la vida dels seus veïns d'escala. El joc que proposa la composició rítmica dels fulls fa el ple a cada doble pàgina, on podríem aturar-nos indefinidament, i ens assegura la sorpresa fins a arribar a un final rodó.

Sí, soc un felí, de Galia Bernstein, (Barcelona: Astronave, 2018)

En Simó és un gat i, per tant, un felí. La Pantera, el Tigre, el Guepard i altres animalassos no es creuen que sigui de la mateixa espècie que ells, ja que és un animalet petit i gens ferotge. Però descobreixen encantats que coincideixen en moltes coses. O sigui, que les aparences i la mida tampoc són importants. De fet, tots som únics i que siguem diferents és el que fa divertit tenir amics.

JA SÉ LLEGIR! (A partir de 6 anys)

JA SÉ LLEGIR! (A partir de 6 anys)

Història d'un jersei blau, de Florencia Gattari (Lleida: Pagès, 2018)

El dia que l'Elsa rep la notícia de l'arribada del seu net, decideix que li tricotarà un jersei. El farà sense pressa, avançant i desfent punts, com si es tractés d'una marea que va i ve. Perquè sap que un jersei teixit a mà és únic, especial, porta l'ànima i l'amor de la persona que el fa. Florencia Gattari ens proposa una història en què les relacions familiars es van teixint entre escenes quotidianes plenes d'amor, de saviesa i de paciència. Les il·lustracions d'Albert Asensio, amb el seu recognoscible traç i color blau, acompanyen el text a la perfecció.

El pequeño cuidador de insectos, de Nastasia Rugani i Charline Collette (Madrid: Nórdica Libros, 2018)

La tradició diu que ser cuidador d'insectes és una tasca que es transmet de pares a fills. Ara li toca a en Noc agafar el relleu del seu pare i convertir-se en el petit cuidador d'insectes. Però a en Noc li fan por i fòbia els insectes i no es veu capaç de ser-ho. Amb l'ajuda de la seva germana Lulú, a qui li encanten els insectes però no pot ser cuidadora perquè és una nena, buscarà la manera d'aconseguir superar aquesta por i ser el nou cuidador. Ho aconseguirà? L'agulla guaridora l'ajudarà? Es pot canviar un destí que ja sembla escrit?

JA SÉ LLEGIR! (A partir de 8 anys)

JA SÉ LLEGIR! (A partir de 8 anys)

Els dos llops, de Wilfred (Barcelona: Akiara Books, 2018)

Cadascun de nosaltres porta a dins un llop bo i un de dolent. «Quin dels dos guanyarà?», li pregunta la petita índia a l'avi. Una adaptació d'una llegenda dels indis cherokee, transformada en un conte dins d'un altre, per explicar que hem d'alimentar els valors positius que hi ha dins nostre. Les il·lustracions que acompanyen aquest relat tenen una gran expressivitat i segueixen el curs del relat. I, al final de la història, una guia didàctica amb la intenció de provocar preguntes i ajudar les famílies a tractar aquest tema.

Conte d'hivern, de Jill Barklem (Barcelona: Blackie Little Books, 2018)

Des de fa molts anys una comunitat de ratolins caven els caus a les arrels dels arbres de la Bardissa Secreta, entre els matolls que envolten el riu. Els ratolins de la Bardissa Secreta sempre estan atrafegats. Quan fa bon temps recol·lecten flors, fruites i preparen melmelades i conserves per als mesos d'hivern, però també celebren els dies assenyalats de l'any organitzant festes d'allò més divertides. Un clàssic de la literatura anglesa on l'autora i il·lustradora ens ofereix un text i unes il·lustracions que faran les delícies de grans i petits.

Cien pasos para volar, de Giuseppe Festa (Barcelona: Duomo, 2018)

Un nen de catorze anys i una petita cria d'àguila són els dos protagonistes d'aquest relat poètic carregat de sensibilitat. La història d'en Lucas, cec i gran amant de la natura, es creuarà amb la de la petita àguila, segrestada per uns caçadors furtius. En Lucas no hi veu però sap escoltar la natura. Podrà la seva limitació arribar a ser la seva fortalesa? Serà en Lucas l'element clau en el desenllaç de la història? No desaprofiteu aquesta oportunitat i endinseu-vos en aquest relat d'amistat, de superació, però, sobretot, d'amor a la natura.

LLEGEIXO MOLT BÉ (A partir de 9 anys)

LLEGEIXO MOLT BÉ (A partir de 9 anys)

Las increíbles aventuras de 10 calcetines fugitivos (cuatro derechos y seis izquierdos), de Justyna Bednarek i Daniel De Latour (Barcelona: Duomo, 2018)

Heu pensat mai on van a parar tots aquells mitjons que desapareixen de la rentadora? En aquest llibre trobareu la resposta! Descobrireu la vida de mitjons fugits per escapar-se de la rutina que acaben esdevenint actrius, detectius, mariners… Un llibre diferent, ple de color, de dibuixos, engrescador, que només ens vol dir que tot és possible i tot es pot fer… a més de revelar-nos un gran misteri de la humanitat!

LLEGEIXO MOLT BÉ (A partir d'11 anys)

LLEGEIXO MOLT BÉ (A partir d'11 anys)

248 funerals i un gos extraordinari, de Deborah Wiles (Barcelona: Viena, 2018)

El títol sona trist i gris i, tot i que la novel·la té lloc en gran part en l'entorn d'una funerària (que també és la casa familiar de la nena protagonista), és un llibre pleníssim de colors. Hi trobareu molts personatges carismàtics: la Comfort i el seu gos us encantaran, el Desmay us enamorarà, i també alguns com en Peach us desesperaran. Llegint-lo us anireu impregnant d'emocions i de petites lliçons de vida, com la que ens dona el savi besoncle Edisto només de començar el llibre: «No té importància de què et mors. El que compta és com vius.»