Els infants que comencen a assolir mínimament la lectura tindran a les seves mans una obra deliciosa on la poesia i la il·lustració es combinen per entrar en l'univers dels jocs tradicionals. «Vols jugar...» és un llibre-conte de jocs realitzat a quatre mans per la poeta Carme Pagès i la seva neta Aroa Serra, de dotze anys, que s'han unit en aquest projecte, presentat fa pocs dies al Museu del Joguet de Figueres.

A través de les pàgines, la musicalitat dels rodolins, juntament amb les històries que s'hi expliquen i la visualització de les il·lustracions farà que el nen o la nena es deixin seduir per la sonoritat dels poemes, sempre com a porta d'accés a l'activitat que li suggereix la lectura. «Un dels objectius és el de facilitar la comprensió dels més petits, perquè els pares o els professors els hauran de llegir el relat del joc perquè no saben llegir, però l'escoltaran amb atenció pel fet de ser escrit amb rodolins. La musicalitat és poderosa; fa que parin l'oïda i s'esforcin a comprendre» explica l'autora, Carme Pagès.

El llibre vol facilitar la comprensió dels més petits i també està adreçat als lectors primerencs, per a qui també beneficiarà la comprensió, el ritme del relat que marca el to del poema i les il·lustracions tan descriptives.

Incursió en la literatura infantil

És el primer cop que Pagès s'endinsa en l'univers infantil a través de la poesia. La idea li va sorgir en llegir un llibre de poemes de Nadal que li va enviar una amiga poeta, Rosa M. Nogué, d'Olot. «Llavors se'm va acudir que també podria escriure alguna cosa per als infants i em van venir al cap els jocs de la meva infància, ja gairebé perduts, substituïts pels jocs informàtics, que també poden ser educatius i lúdics, encara que no tots, però que no impliquen la sociabilitat com ho fan els jocs d'antany que requerien jugar-los en grup», assenyala. La tria ha estat arbitrària, «potser he pensat en els jocs que més m'agradaven en la meva ja molt llunyana infància».

De seguida que Pagès va tenir fets els poemes que descriuen cada joc, amb una historieta amb protagonistes, «vaig pensar que li demanaria a la meva neta Aroa si el volia il·lustrar, perquè sap dibuixar i els seus dibuixos són els propis del marc d'edat a què va destinat el llibre».

Per l'autora aquesta obra té un component emocional especial: «L'Aroa de seguida hi va accedir i a mesura que m'anava mostrant els dibuixos que feia vaig poder comprovar que va interpretar a la perfecció el sentit de cada poema amb les encertades imatges que em lliurava».

Aroa Serra tenia onze anys quan va rebre aquest especial encàrrec. Actualment estudia a Les Escolàpies i la seva àvia la descriu com «una nena molt aplicada, sempre anteposa l'obligació al capritx». Fa ballet i estudia anglès, entre d'altres activitats que fan que «vagi carregada de feina, com la majoria de la mainada d'avui».

El llibre es pot adquirir a qualsevol llibreria, també es pot trobar al Museu del Joguet de Figueres i a la llibreria L'Auca i es pot adquirir a través d'Amazon.