Té 25 anys i aquesta nit ha fet història al guanyar dos Latin Grammy i amb un sol tema, "Malamente", la confirmació que l'huracà que és Rosalía no només arrasa amb tot, sinó que ha arribat per quedar-se.

Amb aquests premis, Rosalía es converteix en l'espanyola amb més Latin Grammy per un únic treball. Niña Pastori en té tres per diferents àlbums més un per un projecte en col·laboració amb d'altres artistes, i Rosario i La Mala Rodríguez en tenen dos cadascuna, però també en diferents edicions.

Estudiosa del flamenc més profund des que tenia 13 anys, Rosalía Vila (Sant Esteve de Sasrovires) ha revolucionat no només aquest gènere sinó tot el panorama musical espanyol amb un estil que barreja arrels tradicionals amb una irreverent modernitat.

Va començar col·laborant amb diferents artistes, com Juan Gómez 'Chicuelo', Rocío Márquez, C.Tangana o La Fura dels Baus abans de treure el seu primer àlbum, "Los Angeles" al febrer del 2017.

Un debut de 'cantes' tradicionals flamencs en els quals Rosalía va investigar en la recuperació d'arxius sonors de peces molt velles malgrat que ja tenia molts temes compostos. Però volia "reinterpretar la tradició".

Així que, encara que partia de la guitarra, va introduir el seu gust per d'altres gèneres, donant com a resultat un flamenc experimental, controvertit per als més puristes, i amb el qual demostrava formar part d'una nova generació que no tenen por a les barreges.

Un estil criticat per molts -tampoc va ser totalment acceptat al seu moment Camarón- que va anar conquistant poc a poc amants del flamenc però també els més joves, que han caigut rendits davant la música però també davant l'estètica de Rosalía.

Perquè a la veu plena de matisos de la cantant s'uneix una cuidadíssima i trencadora imatge, sobretot si s'associa amb alguna cosa tan tradicional com el flamenc.

Més pròxima a la moda del carrer dels ritmes urbans, Rosalía s'ha creat una imatge dura i potent amb cadascun dels vídeos que van acompanyar els temes dels seus discos i amb cadascuna de les seves actuacions, com la que va realitzar recentment en el lliurament dels premis EMA MTV a Bilbao.

Vestida amb els extravagants dissenys de Palomo Spain o Maria Escoté, dos dels noms més internacionals de la nova fornada de dissenyadors espanyols, la cantant cuida tant la seva estètica com la de les ballarines que l'acompanyen en cada actuació.

Ho va fer amb el seu primer àlbum i ho ha seguit fent amb el seu segon treball, encara més d'èxit, "El mal querer", amb el qual ha donat un enorme salt qualitatiu.

Abans ja havia llançat "Brillo", un tema en el qual col·laborava amb el 'reguetonero' colombià J.Balvin, una primera incursió en el panorama musical internacional que continuarà amb una anunciada col·laboració amb Pharrell Williams.

Però mentrestant, Rosalía gaudeix de l'explosió i els reconeixements provocats pel recent "El mal querer", un treball del qual va llançar anticipadament tres "singles" que es van situar immediatament entre els èxits del moment, amb uns vídeos molt cuidats realitzats per la productora catalana Canadà, que ha treballat amb artistes internacionals com Keane, Scissor Sister o Lykke Li.

Un treball amb el qual la catalana recupera la idea de disc conceptual amb un projecte integral, que acompanya cada tema de videoclips molt més cuidats del que és habitual en el panorama musical espanyol i que han impactat tant com les cançons.

Especialment el primer tema i el seu primer vídeo, "Malamente", l'únic que pels límits de dates dels Latin Grammy va poder entrar en les nominacions i que es va fer ni més ni menys que amb cinc de les quals finalment se'n va emportar dos.

I si "Malamente" va confirmar que Rosalía és la cantant del moment, "Pienso en tu mirá" la va elevar a l'estatus d'icona feminista en considerar-se un al·legat contra la violència masclista.

"La forma en la qual faig música i la forma en la qual em presento com a dona dins d'aquesta indústria crec que es compromet amb la imatge d'una dona amb poder i amb força. Sempre", va assegurar ahir la cantant, en arribar a Las Vegas per participar en la gala dels Latin Grammy.

I va afegir: "Així és com em sento còmoda i crec que les dones que m'inspiren són així".