El Museu de l'Empordà ha rebut en dipòsit quatre dibuixos, obra del pintor Juan Núñez (1877-1963), propietat d'una col·lecció particular de Figueres. L'artista va ser professor a l'Escola Municipal d'Art de la ciutat i és considerat el gran mestre de Salvador Dalí, juntament amb Ramon Reig i Marià Baig.

Les quatre peces a carbó ja s'han incorporat a la col·lecció permanent del museu i ja es poden visitar, tal com ha explicat el seu director, Eduard Bech. Es tracta de dibuixos de diferent format i temàtica: una anciana cosint, batejat com a Paciència (1898), una porta a Vilabertran (1908), El claustre de Vilabertran (1908) i una parella en el Preludi (1919). Aquesta darrera havia estat exposada al mateix museu l'any 1987 en una exposició que l'antiga direcció va dedicar a l'artista, i no van tornar a veure la llum fins fa dos anys, quan els dibuixos van viatjar fins l'Hermitage de Sant Petersburg (Rússia) per formar part de l'exposició sobre surrealisme, l'Empordà i Dalí.

«Les obres de Juan Núñez ens permeten explicar un moment de la creació de nous artistes a Figueres», explica Bech. «Amb l'obra Preludi es veu clarament la influència que va tenir sobre Dalí i amb Paciència, la influència de Marià Baig», insisteix. Tot i això, el mestre també va marxar la segona generació de la pintura empordanesa amb futurs artistes com Evarist Vallès o Miquel Massot.

Fins ara, el museu només tenia pintures a l'oli de l'artista, i la cessió permet ampliar-ne la col·lecció.