Després de 32 anys treballant per les arts escèniques a Figueres, Jaume Alsina s'ha jubilat aquest dimarts. Un dels últims reconeixements que havia rebut el tècnic dels equipaments culturals de Figueres va ser el maig del 2016 amb el premi Pep Mora de l'AGT.

Article de Cristina Vilà a l'Empordà (maig 2016)

Jaume Alsina és, sens dubte, una de les ànimes del Teatre El Jardí de Figueres. Des que l'Ajuntament va adquirir l'equipament el 1984, ell hi ha format part com a tècnic d'escena, regidor, maquinista així com, actualment, encarregat de la direcció tècnica i programador de teatre infantil. Més de tres dècades, dins una trajectòria molt més llarga, unit a les arts escèniques, món que el va atrapar ja de petit. Aquest dimarts, l'Associació Gironina de Teatre (AGT) li fa entrega del primer premi Pep Mora a la Sala La Planeta de Girona. Ell diu rebre'l en nom d'una generació de professionals tècnics formats a base de treball i que viuen l'ofici "amb vocació" i passió.

"Sí que existeix el gaudi pel teatre, però és vocacional, totalment, perquè darrere la feina d'un tècnic hi ha molts sacrificis, moltes hores; ho fas perquè t'agrada", reconeix Alsina que va enganxar-se a aquest món ja quan anava a estudi a La Salle. Aleshores va participar en algun muntatge de l'Agrupació Teatral Arlequín, a Els Pastorets, per passar a integrar l'elenc fundacional de Taller de Teatre cap al 1975. "Jo tenia traça amb la fusta i, per això, ja em vaig començar a encarregar dels decorats, la part tècnica", explica Alsina. Després vindrien quatre mesos de formació a Girona al costat del senyor Sala, "que en sabia molt", la vinculació al Talleret de Salt amb el qual va fer tres gires i on va aprendre molt. "Les gires són molt dures, però és on agafes l'experiència perquè et trobes teatres diferents i has d'improvisar, ser creatiu", argumenta.

Els essencials homes de negre

Figueres, però, és casa seva i, sobretot, el Teatre El Jardí, tot i que el seu terreny d'acció s'estén també a altres sales com La Cate o els Caputxins. Des del 1992 i durant molts anys va fer equip amb Josep Maria Pérez. "Fèiem el que fes falta perquè seguís l'espectacle", recorda. El premi Pep Mora el rep molt agraït. "Nosaltres, els homes de negre, aquells que quedem més amagats, som també importants", reconeix Alsina que ara, darrerament, també ha pujat a l'escenari com a actor. Feia vint anys que no practicava l'exercici i, malgrat les dificultats per aprendre els textos, s'hi sent bé. "L'escenari és casa meva", conclou.