L´Arxiu Municipal de Castelló d´Empúries compleix trenta anys coincidint amb un procés d´ampliació i modernització de les instal·lacions que culminarà el mes de juny. Per fer un repàs global al que han suposat aquestes tres dècades, les responsables de l´Arxiu han promogut una exposició que s´inaugura aquest dissabte, a les 12 del migdia, a la Sala del Blat de l´Ecomuseu-Farinera. Entre les vitrines de la mostra en destacarà una dedicada íntegrament a l´exalcalde Esteve Ripoll. De fet, durant la inauguració es farà l´acte oficial de rebuda del fons i la biblioteca personal del castelloní, de mans de la vídua, Maria Antònia March.

L´arxivera municipal, Marisa Roig, destaca la importància d´aquest fons per a Castelló, ja que "Ripoll no va ser tan sols l´alcalde, sinó que va conrear la faceta de col·leccionista i home de teatre". Es dóna, a més, la circums­tància que va ser, durant el seu mandat, el 1987, quan es va habilitar un primer espai destinat a arxiu en el nou ajuntament.

El llegat de Ripoll està integrat per 4.504 volums de temàtica diversa, bàsicament de teatre i política, i un seguit d´obres patrimonials que ingressaran a la Biblioteca Ramon Bordas. A més, inclou un fons documental constituït principalment per l´arxiu personal, manuscrits i memòries polítiques, articles periodístics, reculls biogràfics de personatges castellonins, fotografies, audiovisuals, així com discursos i parlaments, fruit de la seva trajectòria com a col·leccionista i de les seves relacions en l´àmbit associatiu, polític i cultural.

Del fons documental, destaquen 3.084 fotografies (1900-2010) en les quals apareix amb personalitats com el president Tarradellas, Ernest Lluch, Pasqual Maragall o Miquel Martí Pol; 1.064 diapositives (1977-1996); 86 documents audiovisuals i sonors (1977-1992), 705 cartells i programes de mà (1920-2011). També han estat cedits 522 registres hemerogràfics amb 93 títols diferents (1886-2009) i 81 volums de biblioteca auxiliar (1649-2010), d´aquests darrers ressalta la primera edició completa de la Crònica de Jeroni Pujades (1829-1832).

Projecció d´imatges

L´exposició a l´Ecomuseu-Farinera, que es podrà visitar fins al 28 de maig, analitza i apropa al públic el paper que ha jugat i juga l´arxiu en la vida de Castelló. En aquest sentit, cal destacar que és "el servei i motor encarregat de la recuperació, conservació, gestió, descripció i difusió del patrimoni documental". L´exposició permet fer un recorregut per diferents àmbits. Els primers plafons expliquen com, durant segles, a Castelló van coexistir fins a cinc arxius: el de l´escrivania dels comtes d´Empúries, el de la Comunitat de Preveres de Santa Maria, el de les notaries de Mallen i de Bofill, i el del Consell Municipal. El segon àmbit mostra l´inici del servei d´arxiu ara fa trenta anys, les instal·lacions, el tractament de la documentació, les consultes i les accions de conservació i la difusió. El darrer àmbit consta de quatre vitrines on s´exposaran els documents més significatius, molts cedits per particulars i entitats. També es projectaran imatges.