L'escultor i pintor Jaume Plensa, el publicista Lluís Bassat, el fotògraf Eugeni Forcano, la productora de cinema Isona Passola i les fundacions Banc dels Aliments i Blanquerna són algunes de les personalitats i entitats reconegudes aquest any pel Govern de la Generalitat amb les Creus de Sant Jordi. Així ho ha acordat aquest dimarts el Consell de Govern, que també ha decidit que l'acte de lliurament dels guardons tindrà lloc el proper 20 d'abril al Palau de la Generalitat. En total es guardonen 25 personalitats i 15 entitats, que, segons l'executiu català, han destacat pels mèrits i els serveis a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

Jaume Plensa Suñé és escultor i pintor i rep la Creu Sant Jordi en reconeixement a la "prestigiosa aportació a l'art català" i a la cultura catalana, que ha contribuït "decisivament" a internacionalitzar. Se'l considera autor d'una obra que "reflexiona sobre l'absència, la incertesa o el desig" i que ha reforçat "la connexió del país amb l'avantguarda, la creativitat i la innovació". També es destaquen les seves escenografies per a espectacles operístics i teatrals.

Lluís Bassat Coen és publicista i col·leccionista d'art. Se'l guardona per la "prestigiosa trajectòria" en el sector de la publicitat, projectada sobretot mitjançant el grup Bassat Ogilvy. Director de les cerimònies d'inauguració i de cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona, ha aplegat -conjuntament amb la seva esposa- una important col·lecció d'art, que s'exhibeix al Museu d'Art Contemporani de Mataró.

Eugeni Forcano Andreu és fotògraf i se'l reconeix per la "significació" com "un dels professionals de l'art de la fotografia més destacats de la segona meitat del segle XX a Catalunya, clàssic i avantguardista alhora". Les imatges de Forcano conformen un "valuós llegat artístic i cultural". Una donació de la seva obra configura l'Espai Forcano a la Casa-Museu Lluís Domènech i Muntaner de Canet de Mar, població a la qual és especialment vinculat.

Isona Passola Vidal és productora, guionista i directora cinematogràfica. Rep la Creu Sant Jordi per haver contribuït "notòriament" a la projecció del cinema català. Al capdavant de Massa d'Or Produccions, ha posat a l'abast del públic títols "significatius", especialment 'Pa negre'. Directora del documental 'Cataluña-Espanya', presideix l'Associació de Productors Independents del Mediterrani (APIMED), amb seu a Barcelona.

La resta de personalitats destacades són l'escriptora i mestra Núria Albó i Corrons; el sacerdot i impulsor de la cultura aranesa Jusèp Amiell Solè; l'escriptor, editor i crític gastronòmic nord-americà Colman Andrews; l'interiorista, dissenyador i músic Eduard Blanxart i Pàmies; la religiosa de la Institució Xaveriana i educadora Dolors Canal Vilarrasa; el mestre i polític Pere Carbonell i Fita; la directiva en l'àmbit del guiatge Rosa Maria Carrasco i Azemar; l'empresari, directiu cultural i escriptor Eduard Castellet i Díaz de Cossío; l'excursionista i promotor cultural Joan Cervera i Batariu; la professora universitària Dolors Folch i Fornesa; l'economista Francesc Granell Trias; el pintor i escultor Josep Lloveras Feliu; el formador i productor cinematogràfic Josep Maixenchs Agustí; el dissenyador industrial Rafel Marquina i Audouard; l'empresari Francisco Martín Frías; el promotor de serveis socials Francesc Martínez de Foix i Llorens; l'empresari Casimiro Molins Ribot; l'actor de teatre, cinema i televisió Francisco Morán Ruiz, conegut com a Paco Morán; el periodista musical i promotor cultural Robert Roqué Jutglà; el pintor Josep Serra i Llimona, i el farmacèutic i empresari Josep Maria Ventura i Ferrero.

Pel que fa a les entitats, es destaca la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona en el vint-i-cinquè aniversari d'una entitat que ha estat pionera al país en la lluita contra la fam i el malbaratament alimentari. Les seves actuacions solidàries "han esdevingut un pont eficaç entre les empreses del sector i les persones més necessitades", fet que "contribueix a pal·liar l'exclusió social i a promoure un desenvolupament més sostenible".

També es guardona la Fundació Blanquerna per "l'aportació a la comunitat educativa a partir de la fidelitat a uns valors humanistes, a un estil de mestratge i a la vocació de servei públic des de la iniciativa social". Vinculada a la Universitat Ramon Llull, incideix en àmbits com l'educació, la psicologia, l'esport, la comunicació i la salut, "en els quals ha contribuït a formar bons professionals".

La resta d'entitats guardonades són l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya; l'Escola d'Administració Pública de Catalunya; la Fundació Conservatori del Liceu; la Fundació Festa Major de Gràcia; la Fundació Marianao; la Fundació Privada Amics de la Gent Gran; la Fundació Privada de la Passió d'Esparreguera; la Fundació Privada Trinijove; el Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques; la Lira Vendrellenca; la Societat Catalana de Biologia; la Societat Coral El Penedès, i la Societat Coral Erato.