26 de octubre de 2018
26.10.2018
Girona

Els periodistes gironins castiguen el cap de premsa de Salut i premien Patrícia Plaja

Les Mosques de la Informació reconeixen la trajectòria de l'il·lustrador JAP, del periodista esportiu Narcís Planas i la tasca de la UdG

26.10.2018 | 09:05
Els premiats a les Mosques de la Informació del 2018.

Els periodistes gironins han decidit que el cap de premsa del Departament de Salut, Marc Bataller, rebi la Mosca Borda, un guardó que 'castiga' aquells qui els dificulten la feina. D'entre les tres propostes que hi havia, els periodistes han escollit la seva amb el 39% dels vots. Bataller, per cert, repetia com a finalista per tercer any consecutiu. Per contra, la professió ha premiat amb la Mosca Grossa la periodista Patrícia Plaja, a qui ha agraït la "gran gestió comunicativa" al capdavant de l'oficina de comunicació dels Mossos d'Esquadra, sobretot amb els atemptats del 17-A. A més, la professió també ha volgut, d'aquesta manera, reivindicar la seva feina després que el govern espanyol la rellevés de les seves funcions durant l'aplicació del 155.

Les Mosques de la Informació, que des de fa 30 anys lliura el Col·legi de Periodistes de Girona, són la festa anual del col·lectiu. Durant l'acte, que aquest 2018 s'ha fet a la sala d'exposicions de la Casa de Cultura, la professió reconeix trajectòries i persones vinculades amb el territori, però també en castiga.

Els guardons se subdivideixen en diferents categories. Els premis que no es desvetllen fins al darrer moment, i que voten directament els periodistes, són la Mosca Grossa i la Mosca Borda. El primer agraeix la feina de persones i entitats que els faciliten la tasca; el segon, per contra, s'atorga a aquells qui la dificulten.

Aquest 2018, la Mosca Grossa l'ha rebut la periodista Patrícia Plaja. En total, hi ha hagut 81 periodistes que han votat alguna de les tres candidatures del guardó. La de Plaja s'ha imposat amb el 47% dels vots. La professió li ha reconegut, d'aquesta manera, la "gran gestió comunicativa" al capdavant de l'oficina de comunicació dels Mossos d'Esquadra i, en especial, la informació sobre els atemptats del 17-A.

A més, els periodistes gironins també han volgut reivindicar la seva feina. Sobretot, després que el govern espanyol la rellevés de les seves funcions durant l'aplicació de l'article 155 per una piulada crítica amb la sentència de 'La Manada'. Actualment, Plaja coordina la informació que els Mossos donen als periodistes en casos d'investigació.

Patrícia Plaja s'ha imposat a les altres dues candidatures que optaven al premi. En concret, la del responsable de premsa de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Xavier Duran (35% dels vots) i la del cap de premsa de la UE Olot, Oriol Boix (18% dels vots).

"Lentitud i poca transparència"
Els periodistes han premiat Plaja, però també han castiga el cap de premsa del Departament de Salut, Marc Bataller, que s'ha endut la Mosca Borda. En aquest cas, hi ha hagut 72 periodistes que han votat algun dels tres finalistes del guardó, i Bataller s'ha endut el 39% dels vots emesos.

Els periodistes en critiquen la seva "lentitud, manca de col·laboració i poca transparència". A més, lamenten que Bataller no dona "cap facilitat" a la premsa local i que, des del Departament de Salut, s'ofereix "poca informació, mal detallada" i que, a més a més, "cal insistir" perquè la donin.

En el cas de Bataller, a la tercera va a la vençuda. I és que aquest és el tercer cop consecutiu que el seu nom apareixia a les travesses per a la Mosca Borda. Bataller, però, s'ha endut el guardó per tan sols dos vots de diferència (28 a 26). Per darrere seu hi ha quedat premsa del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), que ha rebut el 36% dels vots. Per últim, el cap de premsa de l'Ajuntament de Girona, Oriol Mas, ha rebut el 25% restant.

Mosques de Sant Narcís i del Col·legi
A més d'aquestes dues Mosques, la junta del Col·legi de Periodistes en lliura dues més: la de Sant Narcís i la del Col·legi. La primera reconeix les persones o entitats que hagin destacat per la defensa dels drets, béns o interessos col·lectius, o bé que hagin difós la realitat gironina més enllà de les seves fronteres naturals. La segona, distingeix trajectòries professionals, bé siguin individuals o col·lectives.

Aquest 2018, la Mosca del Col·legi s'ha atorgat a l'il·lustrador Joan Antoni Poch, més conegut com a JAP, que va publicar diàriament una vinyeta a 'El Punt Avui' fins que aquest juny es va jubilar, i al periodista esportiu Narcís Planas. I la Mosca de Sant Narcís s'ha atorgat a la Universitat de Girona (UdG) per la seva tasca de difusió del territori al llarg dels seus 25 anys d'història.

Insecte i paraules
Aquest any, el guardó que s'ha entregat és obra de l'escultora garrotxina Isabel Banal. El premi parteix de la paròdia d'altres guardons com ara les safates de plata. En aquest cas, Banal ha creat una safata d'acer inoxidable com les que es fan servir en la restauració i a sobre hi ha gravat la paraula 'mosca' cinc vegades.

Amb això, Banal vol transmetre a la gent la imatge de l'insecte però a partir de les paraules, que són la principal eina dels periodistes a l'hora de relatar els fets. A sobre hi ha una taula blanca en miniatura i un llapis real, dos objectes que evoquen a la pràctica periodística.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook