L’Escala rep una subvenció de 175.000 euros per a la consolidació del Mas Vilanera

L'Ajuntament també rebrà sis subvencions per a diferents projectes que ha impulsat, com ara la millora dels accessos de la biblioteca municipal

Mas Vilanera.

Mas Vilanera. / Ajuntament de l'Escala

Emporda.info

L’Ajuntament de l’Escala rebrà del departament de Cultura una subvenció de 175.638 euros per a l’execució del projecte de restauració i consolidació del Mas Vilanera. Amb aquesta ja són mitja dotzena de projectes els que han rebut la confirmació de subvencions externes en el darrer mes.

El consistori va adquirir el mas fa un any i mig pel seu valor històric i la seva situació estratègica, entre dos parcs naturals. La voluntat municipal és que aquest mas es converteixi en un important equipament de referència, vinculat entre altres aspectes a la interpretació del medi natural i socioeconòmic. Una iniciativa per a la qual també es mantenen contactes amb la Generalitat, en la línia de l'acord que es va signar amb la conselleria de Medi Ambient el 2009.

En aquest sentit, es va demanar una subvenció al departament de Cultura dins el programa d’execució d’obres de restauració i consolidació d’immobles de notable valor cultural i recentment s’ha rebut la confirmació de la concessió d’una ajuda de 175.638 euros, que permetrà consolidar diverses de les teulades de l’edifici, que són una de les parts més deteriorades.

Subvenció de Cultura

Darrerament també s’ha rebut confirmació d’una subvenció de Cultura per a la millora dels accessos de la biblioteca municipal (17.753 euros) i una altra per a l’adequació i estabilització del talús que hi ha al costat del Museu de l’Anxova i de la Sal (15.615 euros).

D’altra banda, la Diputació de Girona aportarà 25.950 euros més als darrers treballs de rehabilitació dels espais per permetre la visita i ús públic del Clos de Pastor com a museu.

Finalment, també s’ha rebut confirmació de dues ajudes del programa d’incentius a la mobilitat elèctrica (Moves III) per a la instal·lació d’estacions de recàrrega de vehicles elèctrics. Una d’elles està prevista a la plaça Nova (9.097,99 euros), on ja s’havia fet la preinstal·lació quan es va renovar aquest espai públic. I l’altra, al carrer Gerani (7.662,57 euros).

“Voldria agrair l’esforç que s’està fent des dels diferents departaments i des de l’àrea de subvencions per tal d’aconseguir les màximes ajudes possibles per tal d’impulsar projectes molt importants per al municipi”, remarca el regidor de Cultura, Patrimoni Històric i Promoció Econòmica i Turística, Martí Guinart.

En aquest sentit, cal remarcar també que l’Ajuntament de l’Escala començarà a executar aquest any un conjunt d’una vintena d’actuacions vinculades al turisme sostenible que rebran una injecció d’uns 2,5 milions d’euros a través dels fons europeus Next Generation.

Fons Next Generation

L'Ajuntament de l'Escala també s’ha presentat a una altra convocatòria dels fons Next Generation amb un projecte de "Renovació, manteniment i rehabilitació del patrimoni històric de Sant Martí d'Empúries per a la seva dinamització i posada en valor turístic". Un projecte valorat en 1,7 milions d'euros, que inclou des d'actuacions de consolidació i restauració de la muralla medieval a aspectes d'accessibilitat o millora dels espais naturals o la creació d'un audiviovisual sobre l'interès històric i natural de Sant Martí d'Empúries que es preveu dins una proposta de millora del castell carolingi, entre altres accions. En aquest cas, està pendent de resoldre la subvenció.

També estan pendents de resolució una subvenció de 447.000 euros per a la creació d’un carril bici entre el camí dels Termes i l’estany de Poma i una altra de 217.000 euros per a la millora i optimització d’instal·lacions i espais esportius que fomentin el turisme esportiu sostenible.