SALUT

«Més investigació, més vida», la lluita de l'empordanesa Lali Vila per afrontar el càncer d’ovari

Impulsa una campanya de crowdfunding amb l'objectiu de recaptar 30.000 euros per a investigació

En el 85-90% dels casos es diagnostica en estadis avançats i és incurable

Lali Vila és la persona que organitza aquesta recaptació de fons. | GOFUNDME

Lali Vila és la persona que organitza aquesta recaptació de fons. | GOFUNDME / SÒNIA FUENTES. figueres

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Lali Vila, empordanesa de 47 anys, encapçala la campanya Més investigació, més vida, a la plataforma de crowdfunding Gofundme, amb l’objectiu de recaptar 30.000 euros destinats a impulsar la investigació i detecció precoç del càncer d’ovari, una lluita en què el 90% dels casos es diagnostiquen en estadis avançats i resulten incurables.

La mateixa experiència de Lali, diagnosticada de càncer d’ovari amb metàstasi, fa dos anys, narra els desafiaments i les complicacions a les quals s’ha enfrontat: «És per la meva lluita i la de 3.000 dones més que són diagnosticades anualment que estic intentant ajudar en la recaptació de fons per a la recerca». Els diners que es recaptin seran lliurats íntegrament al grup de recerca Onco Gir-Pro de l’Institut d’Investigació Biomèdica Dr. Josep Trueta de Girona (IDIBGI).

Lali Vila ha decidit alçar la veu en nom de totes les dones per visibilitzar el càncer d’ovari. La seva història, com a la majoria de dones a qui es diagnostica aquesta malaltia, ha estat marcada per la dificultat en el diagnòstic: «Anava al ginecòleg cada dos o tres mesos. Les meves regles eren abundants i duraven quinze dies, gairebé s’ajuntava una regla amb la del mes següent». L’octubre del 2021 la van operar per a extirpar dos pòlips totalment benignes de l’úter, no van detectar res d’estrany als ovaris, però el problema va continuar. «Jo continuava amb la panxa inflada i regles totalment anormals. També tenia altres símptomes com urgència urinària i diarrees constants, dolor». Va ser després d’un llarg periple que finalment el mes de febrer de l’any 22 li van diagnosticar un càncer d’ovari en estadi IV. «Això vol dir una malaltia incurable amb una supervivència de menys del 10% a 5 anys».

"No accepteu diagnòstics dubtosos, que no minimitzin el vostre dolor, que no li restin importància"

Lali Vila

La impulsora de la campanya és també un testimoni dels desafiaments que moltes dones enfronten en la lluita contra aquest tipus de càncer considerat com «l’assassí silenciós», ja que en el 85-90% dels casos es diagnostica en estadis avançats, només un 30% de les dones que tenen càncer d’ovari pot tenir un origen genètic, i és en aquests casos que el pronòstic és més favorable i cronificable, però a la resta, són incurables. Busca conscienciar sobre la necessitat de recursos per a la recerca d’aquest càncer que afecta el 2% de la població i representa una malaltia minoritària, amb la qual cosa «amb prou feines es destinen recursos públics a la investigació».

«Per a la resta de pacients sense mutació genètica, hi ha poques línies de tractament i són poc efectives». És evident que s’ha avançat molt en la detecció i prevenció del càncer de mama, així com en els tractaments, tanmateix, no és així amb el càncer d’ovari. Si bé és cert que, en els darrers anys, la investigació que s’ha fet ha permès a algunes pacients beneficiar-se d’una mutació genètica (BRAC1 i BRAC2) per a tractar aquest tipus de càncer tan agressiu, només funciona en un 30% dels casos.

Lali destaca la importància d’incentivar la investigació i la divulgació i prevenció pel que fa a l’assistència primària i de població, així com desenvolupar mètodes de cribratge efectius que, ara per ara, són gairebé inexistents.

Des de la seva diagnosi, ha passat per 8 sessions de quimioteràpia abans i després d’una operació de 10 hores a quiròfan (el juny de 2022) on l’objectiu era curar la malaltia, experimentant recaigudes i complicacions. «Després hi ha hagut altres tractaments: unes 28 sessions més amb altres fàrmacs fins que va deixar de funcionar, ara ja vaig per la 4a línia de tractament». «No estic portant a terme la campanya per mi, la meva malaltia avança ràpidament, i la investigació vol temps i recursos. La solució no serà el granet de sorra que jo pugui aportar a la recerca, el que caldria és destinar més recursos públics a les malalties minoritàries com aquesta, però no és així».

«Insistiu, si no us trobeu bé»

Amb la seva iniciativa i el seu testimoni, vol conscienciar sobre la importància de no ignorar els símptomes i fa una crida a totes les dones: «Insistiu, si no us trobeu bé, no accepteu diagnòstics dubtosos. Només amb un TAC es pot detectar un càncer d’ovari, o amb una analítica del CA125. I amb tot tampoc és concloent. Torneu al metge cada dia si cal, si us plau. Que no minimitzin el vostre dolor, que no li restin importància. Segurament, jo no em beneficiaré dels pròxims avenços en el tractament del càncer d’ovari, però espero que el meu llegat serveixi perquè altres dones sobrevisquin a aquesta malaltia, si jo no ho faig».

La Lali està ara en la seva 4a línia de tractament «que tant de bo, funcioni». Agraeix a tothom qui està contribuint i col·laborant –sigui amb donatius o difonent la campanya. És per això que fa una crida a tothom: «Col·laboreu, si us plau, fent una petita donació –cada granet de sorra compta– o difonent la campanya. Perquè a casa ens necessiten vives, necessitem més investigació per a més vida».

[object Object]
Cartell de la campanya.

Cartell de la campanya. / Empordà

[object Object]

El grup Onco Gir-Pro de l’ IDIBGI, l’Institut d’Investigació Biomèdica Dr. Josep Trueta de Girona, té diversos projectes oberts en la investigació i la prevenció del càncer d’ovari, un tipus de càncer minoritari, tot i que no per això menys important. Cada any es diagnostiquen prop de 3.200 casos a Espanya i moren aproximadament 2.000 dones per aquesta malaltia. Quatre de cada cinc casos es detecten en estadis avançats de la malaltia. És per això que l’anomenen l’assassí silenciós. «Necessitem prevenció i investigació per salvar vides» diu Lali Vila, malalta oncològica que lidera la campanya Més investigació, més vida.

El càncer d’ovari és una patologia poc freqüent comparada amb altres càncers, però té gran necessitat de recerca per a trobar noves estratègies terapèutiques per a abordar-lo. La majoria dels casos de càncer epitelial d’ovari es diagnostiquen quan ja estan en una fase avançada. Malgrat els avanços en els tractaments oncològics, moltes d’aquestes pacients recauen, i a causa d’això, el seu pronòstic no és esperançador.

L’estudi que està realitzant l’IDIBGI està liderat per l’oncòloga Pilar Barretina, investigadora del grup de recerca OncoGir-Pro del IDIBGI i l’ICO, i té l’objectiu d’identificar les característiques que permeten predir una supervivència més gran en pacients amb aquest tipus de tumor. «El fet de conèixer les característiques de les pacients, que són llargues supervivents, pot fer que descobrim alguna via per a poder tractar millor a aquelles que no tenen tan bon pronòstic, així com obrir la porta a desenvolupar nous fàrmacs» assenyala la doctora Barretina. Aquest coneixement hauria de permetre personalitzar més els tractaments, evitant sobretractar les pacients que identifiquem amb les característiques de llargues supervivents.