El conjunt del convent de Sant Domènec i el palau comtal, datats del segle XIV, formen una de les peces patrimonials més importants de Castelló d’Empúries. El palau acull la seu de l’Ajuntament i altres serveis municipals i el convent, conegut com la Sala, fa anys que funciona com a espai d’activitats diverses. Des de fa temps, l’Ajuntament ambiciona reconvertir-la en un teatre polivalent que reforci el nucli històric i el municipi en general. Després d’un rellevant procés participatiu, amb un concurs arquitectònic que va arribar a rebre fins a vint-i-sis propostes, la guanyadora va ser la presentada per l’equip Länk Arquitectes, liderat per Andrea Las Hayas i Iago Pineda.

Imatge virtual de la recuperació d'espais a la Sala Länk Arquitectes

Com tots els projectes rellevants, i aquest és un dels més destacats que afronta Castelló en aquesta dècada, el finançament és la part més delicada, però el camí recorregut fins ara ja garanteix que el procés final pot començar. Per aquest motiu, el Consistori acaba d’aprovar una partida de 800.000 euros destinats a la nova sala, als quals cal afegir 1.023.739,66 que l’Ajuntament ja ha rebut per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, del programa d’impuls per a la Rehabilitació d’edificis de titularitat pública (PIREP Local, línia 2) dels fons Next Generation. D’aquests mateixos fons, hi ha sol·licitats 2.213.658 euros al Mini d’Indústria, Comerç i Turisme, i 2.829.232,18 euros del 2% Cultural de l’Estat espanyol. A més, la Generalitat acaba de concedir una subvenció de 100.000 euros que estan destinats al projecte de rehabilitació de la façana sud del palau.

L’alcaldessa, Anna Massot, amb membres de l’equip tècnic d’Urbanisme. Santi Coll

L’alcaldessa, Anna Massot, argumenta que «és un edifici històric molt important i és el moment d’encarar aquesta reforma i rehabilitació, afegint-hi espais nous dins de la seva estructura. El farem més eficient, energèticament parlant. Volem que tingui més vida de la molta que ja té ara, amb l’objectiu que continuï tenint aquesta polivalència». «La millora de les seves possibilitats teatrals i escèniques és més que evident, amb tot el que això suposa –afegeix Anna Massot–, però també volem que continuï essent la Sala municipal del poble per a continuar fent-hi les activitats de sempre, amb moltes més possibilitats i condicions més adequades. Continuarem fent-hi balls, trobades de les escoles, les quines i tot el que convingui».

La nova Sala mantindrà l'estructura de l'emblemàtica construcció medieval Länk Arquitectes

Núria Catà, tècnica de l’àrea d’Urbanisme, pensa que el projecte guanyador «permetrà treure a la llum tot el ric valor arquitectònic de l’antic convent. Ara hi ha espais que són inaccessibles o que estan mal aprofitats, però que tenen una gran bellesa. L’obra serà complexa, caldrà enderrocar estructures precàries, desenrunar darrere l’escenari i molta més feina, però el projecte s’ho val».

L’alcaldessa, Anna Massot, argumenta que «és un edifici històric molt important i és el moment d’encarar aquesta reforma i rehabilitació, afegint-hi espais nous dins de la seva estructura. El farem més eficient, energèticament parlant. Volem que tingui més vida de la molta que ja té ara, amb l’objectiu que continuï tenint aquesta polivalència»

Revalorar l’espai

L’alcaldessa té clar que «qualsevol rehabilitació que fem en l’àmbit històric i patrimonial, també sempre té l’objectiu d’atraure visitants, turisme i, en el cas concret d’aquest edifici, continuar potenciant el nostre valuós centre històric. La nova sala ens ha d’ajudar a continuar avançant en tots els àmbits, social, cultural, turístic, patrimonial i econòmic».

Massot destaca el fet que «aquesta inversió sigui compartida entre l’Ajuntament i les altres administracions públiques. El cost total de la nova Sala és molt important, però ja fa temps que ens hem mogut per a aconseguir finançament extern, part del qual ja ens ha estat concedit, amb altres partides que també han estat demanades a mesura que es van obrint noves línies d’ajut per a intervencions com aquesta. No hem d’oblidar que l’edifici és un monument catalogat com a BCIN i que, per tant, la seva rellevància traspassa l’àmbit local».

L'espai permetrà dur-hi a terme tota mena d'activitats culturals i lúdiques

L'espai permetrà dur-hi a terme tota mena d'activitats culturals i lúdiques Länk Arquitectes