Figueres aborda «Els drets de les persones grans» de l’Alt Empordà

La jornada té lloc el 20 d’octubre a l’Auditori dels Caputxins de Figueres

És el tret de sortida d’un conjunt d’activitats complementàries, que s’emmarquen en la Setmana Compartir, del 6 a l’11 de novembre

3a Jornada a Figueres sobre els drets de les persones grans.

3a Jornada a Figueres sobre els drets de les persones grans. / Emporda.info

Emporda.info

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Fundació Salut Empordà (FSE) i l’Ajuntament de Figueres han donat el tret de sortida a la tercera jornada dedicada als drets de les persones grans, a l’Auditori dels Caputxins de Figueres, que se celebra aquest divendres 20 d’octubre, de 8.45 h a 14.15 h. La jornada s’ha consolidat, després de tres anys, com un esdeveniment de referència, que atrau públic d’arreu del territori català. El títol d’aquesta edició és “Els drets de les persones grans: bon tracte, envelliment amb sentit i atenció integral”. L’acte consta de quatre blocs temàtics a càrrec d’especialistes de reconegut prestigi nacional i internacional, com Mayte Sancho, responsable del Observatorio del Envejecimiento y la Dependencia del Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales, que ja va aportar la seva expertesa a la jornada del 2022, i Jordi Amblàs, director de l’estratègia d’atenció integrada del Departament de Salut, que ja va participar en la primera edició. 

Aquest esdeveniment va néixer arran de la creació de la Taula Comarcal contra els Maltractaments a les Persones Grans. En la darrera assemblea dels grups de treball, es va acordar canviar-li el nom per Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans. L’objectiu sempre ha estat, però, fomentar un envelliment amb sentit per a cadascú, incidir en un model de cures dignes i sensibilitzar la comunitat i la societat en general per una imatge social de la vellesa diversa i digna. En l’edició del 2021, la jornada va girar entorn de la sensibilització, la prevenció i la detecció de situacions sensibles. El 2022, la temàtica es va centrar en el bon tracte i el model de cures. Aquest any, s’incideix de nou en el bon tracte i també en l’envelliment amb sentit i l’atenció integral. El periodista Sergi Caballero serà l’encarregat de conduir l’acte.

La primera ponència la pronuncia Núria Terribas, jurista catalana especialitzada en l’àmbit de la bioètica i el biodret, directora de la Fundació Víctor Grífols i Lucas i vicepresidenta del Comitè de Bioètica de Catalunya, i es titula “Fugint del paternalisme malentès: una visió des de la bioètica”.

Tot seguit, el tema a tractar serà “Oportunitats i suport per una vida amb sentit”, a càrrec de Lourdes Bermejo, doctora en Ciències de l’Educació, experta en acompanyament, atenció a les persones i intervenció social integral, i Marije Goikoetxea, doctora en drets humans, professora d’ètica a la Universitat de Deusto i especialista en aspectes d’ètica, serveis socials i bioètica.

La jornada segueix, després d’una pausa, amb la xerrada “Cuidant en comunitat” i compta amb dues ponents, Mayte Sancho i Adelina Comas. Mayte Sancho és psicòloga, gerontòloga i responsable del Observatorio del Envejecimiento y la Dependencia del Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales. Adelina Comas és economista, codirectora del projecte internacional Strengthening Responses to Dementia in Developing Countries i investigadora al Care Policy and Evaluation Centre a la London School of Economics and Political Science.

La darrera de les temàtiques de la jornada és “L’atenció integrada i comunitària, eix fonamental per un bon tracte. Reflexions a propòsit de la Taula Comarcal Contra els Maltractaments a les Persones Grans”, i intervé Jordi Amblàs, metge geriatra, professor universitari i director de l’estratègia d’atenció integrada del Departament de Salut i co-coordinador de l’Atenció integrada social i sanitària; Esther Celda, metgessa geriatra i gerontòloga, directora d’Atenció Sociosanitària de la FSE, coordinadora i professora de Geriatria a la Facultat de Medicina de la UdG i membre del Consell assessor de salut de Girona; Glòria Pla, psicòloga de l’Àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà; i Sandra Devesa, coordinadora de la Unitat de Treball Social de la Fundació Salut Empordà.

Aquest és un esdeveniment que s’inclou en el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “Girona, innovació social i digital: noves respostes davant els reptes del mil·lenni”, que coordina la Diputació de Girona. La meitat del projecte és finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER); el 25 %, per la Diputació de Girona, i l’altre 25 %, per les mateixes entitats i administracions implicades.

Activitats complementàries

La jornada “Els drets de les persones grans: bon tracte, envelliment amb sentit i atenció integral” és el tret de sortida d’un conjunt d’activitats complementàries, que s’emmarquen en la “Setmana Compartir” -del 6 a l’11 de novembre- i que posen en comú persones grans i alumnat de les escoles i els instituts de l’Alt Empordà. Totes les activitats, incloent-hi la jornada, sorgeixen del treball transversal que desenvolupen les tres comissions que integren la Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans.

Hi ha la Comissió de Suport a Casos Complexos de Maltractament a la Gent Gran, que assessora i acompanya els professionals que treballen en casos de maltractaments a les persones grans i que, per la complexitat de la situació, requereixen d’un suport; la Comissió de Sensibilització i Formació, dedicada a fer una tasca intergeneracional de prevenció a partir del paper clau dels centres educatius, a incidir contra l’edatisme i a apoderar les persones grans sobre els seus drets; i la Comissió de Residències i Centres de Dia, centrada a reflexionar sobre les mesures preses en aquests centres durant la pandèmia i a elaborar propostes de millora, sobretot tenint en compte l’atenció centrada en la persona, l’ètica i el bon tracte.