Els viticultors francesos destrossen centenars de caixes de cava d'un transportista en les protestes al Voló

També han buidat 28.000 litres de vi rosat d'un altre camió i el prefecte dels Pirineus Orientals els ha rebut

ACN

La protesta de viticultors francesos al Voló ha comportat diversos actes de reivindicació. Després de buidar i cremar centenars de caixes de tomàquets provinents de l'estat espanyol, els manifestants han destruït centenars de caixes de cava d'un camió que feia poca estona que havia creuat la frontera. En total han estat una vintena de palets, segons informa el diari l'Independant. Els viticultors, que reclamen millores pel sector, han tombat tot el cava que ha quedat a l'asfalt de l'autopista A-9, just la continuació de l'A-7 catalana. Un cop han acabat l'acció, els viticultors han enganxat la caixa del camió amb la cabina i han permès al conductor seguir la marxa, sense provocar més danys.

Abans també han buidat un altre camió que, en aquest cas, transportava 28.000 litres de vi, en protesta pel que consideren competència deslleial del vi i cava espanyol respecte al francès. El tall de l'A-9 s'ha produït després d'una reunió a Narbona entre els viticultors a primera hora del matí. Entre les demandes, el sector reclamava reunir-se amb el prefecte dels Pirineus Orientals, Thierry Bonnier, sota l'amenaça de quedar-se indefinidament fins que els atengués. Finalment, Bonnier ha accedit a la demanda i els viticultors han pogut exposar les seves demandes en el que consideren una "crisi històrica" pel sector. L'autopista A-9, que ha quedat bloquejada durant diverses hores s'ha reobert finalment al trànsit, un cop s'ha pogut netejar i els manifestants han marxat.

Entre les reivindicacions del col·lectiu hi ha un increment addicional per cobrir les aportacions de la MSA -la seguretat social agrícola francesa-, la transformació dels préstecs de garantia estatal en préstecs bonificats o ajuts per la sequera, entre d'altres.