Saus resoldrà l’excés de nitrats a l’aigua amb una planta desnitrificadora

S’instal·larà al costat del dipòsit de subministrament d’aigua de la localitat l’any vinent, si no hi ha cap imprevist

Desnitrificadora de Llampaies.

Desnitrificadora de Llampaies. / AJUNTAMENT

Josep López Navarro

Josep López Navarro

L’Ajuntament de Saus, Camallera i Llampaies construirà una planta desnitrificadora per posar fi a l’excés de nitrats a l’aigua, un problema que fa anys que el municipi arrossega. S’instal·larà al costat del dipòsit de subministrament d’aigua de Saus l’any vinent, si no hi ha cap imprevist. Per fer-ho, es compta amb una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de 271.000 euros.

Segons l’alcalde de la localitat, Esteve Gironès, acabar amb el «mal de cap» que significa la presència d’alts nivells de nitrats a l’aigua és «imprescindible, una qüestió de salut pública». I és que a la localitat (i a altres poblacions properes) es pateixen constantment els efectes d’aquesta contaminació de les aigües naturals, que en molts casos s’associa a activitats d’origen industrial, ramader o urbà. A més, «ara el problema s’ha agreujat, ja que les reserves d’aigua són baixes per la sequera, i la poca que hi ha, té nitrats en excés», admet Gironès.

En aquest sentit, actualment a Saus, Camallera i Llampaies hi ha quatre pous de subministrament d’aigua. D’aquests, tres solen tenir alts nivells de nitrats. «És impossible proporcionar aigua de qualitat a tota la població amb un únic pou que de moment no té nitrats. És el que dona més rendiment, però no abasta a tots els habitants», assenyala Esteve Gironès.

En aquesta línia, al nucli de Llampaies ja es va instal·lar una denitrificadora el 2019. «Allà hi havia uns nivells de nitrats a l’aigua molt elevats, i ara ja són els adequats», diu l’alcalde. Per això, es va creure oportú tirar endavant la instal·lació de la nova planta a Saus, amb la qual s’espera posar el punt final a un problema perllongat en el temps.

Altres actuacions

Paral·lelament, cal destacar que des del consistori de Saus, Camallera i Llampaies s’estan impulsant diverses actuacions per tal de «millorar el dia a dia de la població». Per exemple, recentment s’han dut a terme obres de millora al cementiri de Camallera. Entre altres, s’han reparat les teulades i les cobertes dels nínxols, s’ha millorat el sistema de desguàs de l’aigua, i s’ha pintat de tot el recinte. Els costos s’han sufragat amb una subvenció de 18.340,90 euros de la Diputació de Girona. En un futur es plantegen més accions, com ara millorar carrers i voreres, així com facilitar pisos de lloguers per a joves, gent gran i persones amb necessitats socials.